Tatvan'lı kadınlar, birlikte üretiyor eşit paylaşıyorlar!

BİTLİS NEWS (TATVAN) -  Bitlis’in Tatvan ilçesi ile Van arasında bulunan ve 1990 yılında boşaltılan 5 köy bir araya gelerek Kavar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurdu. Ocak 2009’da faaliyetlerine başlayan kooperatif gün geçtikçe gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Kooperatif nohut, fasulye gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra doğal bal da üretiyor. Üç kadınla yola çıktıklarını belirten Kavar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Gürgin Karabey, 40 kadının birlikte çalıştığı bir yapı haline geldiklerini söyledi.  

KÜÇÜK AMA VERİMLİ BİR HAVZA

Dibekli, Düzceala, Bolalan, Kolbaşı ve Yassıca köylerinin bir araya gelmesi ile kooperatifin kurulduğunu kaydeden Karabey, "Kavar 1990’lı yıllarda boşaltılan ve Van ile Tatvan arasında bulunan ve 6 köyden oluşan bir havzadır. Küçük bir havzadır ama verimli toprağı vardır. Yaylası ve gölü var. 1990’lı yıllarda boşaltılan köylerimize 2000’li yıllardan itibaren geri döndük. Havza halkı ekonomik anlamda güçsüzdür. Biz de havzaya nasıl bir katkı sunabiliriz noktasında fikir ürettik. Kooperatifleşmenin iyi olacağına karar verdik ve kooperatif kurduk” dedi.
 
ÖZ GÜÇLERİYLE KURDULAR
 
Kooperatiflerinin diğerlerinden farklı olduğuna dikkat çeken Karabey, “Devletten kredi ya da hayvan almak yerine kendi gücümüzle bu kooperatifi kurduk. O nedenle kurulan birçok kooperatiften farklıyız. Temel amacımız, havzada yaşayan insanlarımızın, gençlerimizin, özellikle de kadınları Kaymakamlıklar tarafından dağıtılan sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımlarına muhtaç etmemektir. Havza halkını hiç kimseye muhtaç etmeden, kendi ekonomileri ile ayakta tutmayı hedefliyoruz. Kooperatif anlayışımız bu şekildedir” diye konuştu.
 
GELİR EŞİT BÖLÜŞÜLÜYOR
 
Ürettikleri ürünleri Tatvan-Van karayolunun 20’nci kilometresinde yol kenarında kurulan küçük kulübelerde sattıklarını belirten Karabey, “Kimi müşterilerimiz bize telefon üzerinden ulaşıp, sipariş veriyor. Yine yakın bir süreç içerisinde Kavar Kooperatifi adına bir internet sitesi açtık ve yetiştirdiğimiz ürünleri orada da pazarlıyoruz” dedi.
 
Kooperatifte 40 kadının çalıştığını dile getiren Karabey, daha dazla kadına istihdam alanı açmak için çalıştıklarını vurguladı. Karabey, sattıkları ürünlerden elde ettikleri geliri kadınlar arasında eşit bölüştüklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.