Tatvan ESO Başkan Adayı Mizgin Aygül projelerini açıkladı

BİTLİS NEWS (TATVAN) - Bitlis’in Tatvan ilçesinde 25 Mart’ta yapılacak olan Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESO) başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Mizgin Aygül, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basınla bir araya geldi.

Tatvan Center Mavi Beyaz Restoranda düzenlenen toplantıda konuşan TESO Başkan Adayı Mizgin Aygül 14 Ocak’taki seçimlerden sonra ortaya çıkan sorunlardan dolayı esnafın da halkında yaşananlardan rahatsız olduğunu söyleyerek “Polemiğe mahal verecek şeyler söylemek istemiyorum fakat malumuz olduğu üzere aylardır bir hengamedir kopuyor. Hepimiz bundan rahatsızız. Özetle, bu nahoş gidişata dur demek için yola çıktık. Bu sebeple Tatvan Esnaf Sanatkarlar Odası seçimlerinde yönetime talip olduk.” Dedi.

‘Hedefimiz şeffaf bir yönetim anlayışı’

Şeffaf bir yönetim sistemi oturtmayı hedeflediklerini belirten Aygül “En önemli hedefimiz dürüst, şeffaf, hesap verebilir bir yönetim anlayışı oturtarak kaynakların çarçur edilmesinin önüne geçmek. Yine üyesiyle ilişkisi “aidat-belge” alışverişinin ötesine geçmeyen pasif haldeki odayı geliştirdiğimiz bir dizi proje ile aktif hale getirerek bölgenin en iyi meslek kuruluşu yapmayı hedefliyoruz. Dürüst ve üyesine güvenen-güven veren, üyesinin gücünü arkasına alan bir meslek örgütünün önünde hiçbir engel duramaz.” Şeklinde konuştu.

“Tatvan tüketen değil, üreten bir merkez olacak”

Hayata geçirmeyi düşündükleri projelerin tamamının uygulanabilir ve gerçek hayatta örneği olan projeler olduğuna dikkat çeken Aygül “İddia ediyoruz hayata geçirilmesi durumunda Tatvan’da müthiş bir üretim ve istihdam patlaması yaşanacak. Tatvan’ın tüketen değil, üreten bir merkeze dönüşmesi yolunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz.” Dedi.

“Tepkiler olumlu”

Adaylığın açıklanmasının ardından farklı kesimlerden olumlu tepkiler aldıklarına dikkat çeken Aygül, “Ben ve arkadaşlarım kendimizden, ailemizden, zamanımızdan feragat edip, elimizi taşın altına koyarak, hizmete talip olduk. Bitlis’te, meslek kuruluşu seçimlerinde ilk defa bir kadın aday oluyor. Ülkede sadece bir tek kadın ticaret odası başkanı varken, 3022 adet meslek odasının da sadece üçünün başkanı kadın. Ülke genelindeki oda seçimlerinde kadın aday sayısı da oldukça az. Buna rağmen adaylığımızı açıkladığımız 3 günlük kısa süre içinde bile toplumun farklı kesimlerinden, dünyanın öte ucundaki ülkelerden hiç tanımadığım insanlardan yüzlerce destek mesajı aldım.” Dedi.

“Zamanlamamızın iyi olduğuna inanıyoruz”

Şimdiye kadar aldıkları tüm tepkilerin olumlu yönde olduğu ancak sadece geç kaldıkları yönünde eleştiriler aldıklarını belirten Aygül “Bir hafta gibi çok kısa bir sürede organize olmak, kaliteli bir ekip oluşturabilmek ve profesyonel bir çalışmayla seçime girmek evet cesaret ve yetenek gerektiren bir iştir. Fakat bir seçime yıllar öncesinden hırsla çalışmanın, ölüm-kalım meselesi haline getirmenin kesinlikle sosyopatolojik nedenleri vardır.” Dedi.

“Kendimize güveniyoruz”

Demokratik bir düzende isteyen herkesin aday olabileceğini dile getiren Aygül “Sonuç itibariyle şeklen de olsa demokratik bir düzendeyiz. İsteyen herkes, şartları uyuyorsa eğer seçim yarışına katılabilir. Biz kendimize güveniyoruz. Çünkü bizi bir araya getiren en önemli şey toplumsal hassasiyetlerimiz, topluma küçükte olsa katkı sağlama gayemizdir.  Niyeti hayır olanın akıbeti de hayırdır. Bu vesileyle, Bu seçimde oy kullanacak esnaflarımıza şimdiden teşekkür ediyoruz. Seçim sonucu ne olursa olsun, kazanan dürüstlükten yana tavır alanlar olacak, kazanan kadının toplumda özne olma mücadelesi olacak. Kazanan, bu değerler için mücadele eden bizler olacağız.” Dedi.

Aygül’ün açıkladığı projeler şöyle;

“-Yasal mevzuatın izin verdiği fakat bugüne kadar hiç uygulanmayan “Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Odalarına Ait İktisadi İşletmeler” müessesesi işletilerek ya da kooperatifleşme yoluyla aynı sektörden esnaflarımızla odamız öncülüğünde “Kar Paylaşımlı Ortak Girişim Grupları” oluşturup, sektörde ihtiyaç duyulan ürünleri Tatvan’da üretmeyi hedefliyoruz. Böylelikle hem üretim sağlanmış olacak, hem istihdam imkanı olacak hem de yerel esnaf için dışa bağımlılık azalacak.

Hem esnafların bir araya gelmesi ile hem de ilgili fonların sağlayacağı desteklerle, Oda öncülüğünde gerçekleştirilecek bu projenin birçok sektörde hayata geçirilmesi durumunda Tatvan’da müthiş bir üretim ve istihdam patlaması yaşanacak, Tatvan’ın tüketen değil, üreten bir merkeze dönüşmesi yolunda bir adım olacak. Oda öncülüğünde ekonominin dışına itilen kadınları organize ederek ‘Öğren-Üret-Pazarla’ kurslarında hediyelik eşya, takı tasarımı, el sanatları, mefruşat, çeyiz hazırlama vb. konularda eğittikten sonra ürettikleri ürünlerin, özellikle e-ticaret yoluyla pazarlanmasını da organize ederek üretim ve istihdam alanı açmaya çalışacağız.

-Zor durumda olan ya da dönemsel olarak sıkıntıya giren esnaflarımızın birbirine destek olması ve yardımlaşmasına uygun ortam hazırlamak için Odamız öncülüğünde üyelerimizle beraber bir yardımlaşma ve dayanışma derneği kuracağız.

-Yerel esnafın muzdarip olduğu ‘zincir marketler’ konusunda, esnafımızın rekabet gücünü artıracak girişimlerde bulunmanın yanı sıra müşteri kitlesinin yerel esnafı tercih etmesi için farkındalık yaratma konusunda ciddi ve kararlı çalışmalar yürüteceğiz.

-Bunların yanı sıra odaya yeni bir hizmet binası, ambulans, araç gibi basit ve esnafın ihtiyaç duyduğu konularda da Odamız rutin çalışmasına devam edecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.