Şarbon Bitlis'te can aldı!

SİNAN AYGÜL (BİTLİS) - Geçtiğimiz kurban bayramından beri Bitlis'te görüldüğü söylenen ancak resmi kurumlar ve ilgili mercilerce açıklığa kavuşturulmayan 'Şarbon' vakalarına ilişkin ilk bilgi Diyarbakır Tabip Odası'ndan, eksik ve yanlış şekilde gelmişti. Diyarbakır Tabip Odası'nın yaptığı açıklamada 'Bitlis'in Güroymak ilçesinden gelen 10 yaşındaki çocuk' denilmişti ancak yaşamını yitiren çocuğun Hizan'dan giden 8 yaşındaki E.T. olduğu sonradan öğrenildi.

Hizan merkeze bağlı Karbastı köyü Yamaç mezrasında yaşayan Tuz ailesinin 8 yaşındaki kızları E.T., 23 Ağustos günü köyde hastalandığı için kesilen bir keçinin etinden yediği için 3-4 gün sonra rahatsızlandı.  Şikayetlerinin artması üzerine 28 Ağustos günü Hizan Devlet Hastanesine götürülen ve ilk müdahalenin ardından Bitlis Devlet Hastanesine kaldırılan küçük kız, bağırsak delinmesi teşhisiyle Diyarbakır'a sevk edildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alınan E.T. 29 Ağustos günü yaşamını yitirdi. Otopsi işlemi yapılmadan ölüm sebebine 'Kalp Durması' denilerek defin ruhsatı düzenlenek ailesine verilen küçük çocuğun cenazesi Hizan'da aile tarafından defnedildi.

Ölüm sebebi konusunda halen resmi bir açıklama yok ancak olaydan hemen sonra Yamaç mezrasına giden yetkililer köyde şarbon virüsüne karşı önlem alarak köy girişine 'Burada Şarbon Hastalığı' var tabelası astı.

Ölümden 1 hafta sonra 'Şarbon' açıklaması

Bitlis'te şarbon virüsü görüldüğü iddialarına karşı resmi kurumlar ilkin sessiz kaldı.

Daha sonra 6 Eylül günü Bitlis İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bir açıklama yaparak  Ahlat'a bağlı Yoğurtyemez ve Otluyazı köylerinde şarbona rastlandığı ve sonuçların pozitif çıktığı bildirildi. Aynı açıklamada Ahlat köylerinin yanısıra Bitlis merkeze bağlı Çobansuyu, Aşağıyolak, Dikme, Uçankuş, Çeltikli ve Yarönü köyleri ile Tatvan Anadere bölgesinde bulunan Kısıklı köyünde de şarbon görüldüğü ve aşılama yapıldığı söylendi.

Resmi olarak açıklanmadı fakat Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesi de şarbon görüldüğü gerekçesiyle karantina altına alınmıştı.

Şuan itibariyle nerelerde karantina olduğu, hastalığın ve virüsün nerelerde görüldüğü konusunda net bir bilgi yok.

Tabip Odası: 'Bu bir halk sağlığı sorunudur!'

8 yaşındaki E.T.'nin vefat haberinin ardından Hizan'ın Karbastı köyü Yamaç mezrasına giden Bitlis Tabip Odası ekibi konuya ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda şarbonun bir halk sağlığı sorunu olduğu ve gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesini gerektiği vurgulanarak "Ülkemizin değişik yerlerinde yeni haberlerle gündemde kalmaya devam eden şarbon vakası sürecini ilgili bakanlıkların, yerel yetkililerin iyi yönetemediği ortadadır. En temel eksiklik toplumu konuyla ilgili zamanında ve yeterli düzeyde aydınlatma ve yönlendirme konusunda yaşanan eksikliktir. İlimizde yaşanan ve bir çocuğumuzun yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bir durum söz konusudur ve köy girişinde Hizan Tarım İlçe Müdürlüğünün ‘’ burada şarbon hastalığı var’’ yazısının yer aldığı bir tabela asılmıştır. Yaşamını yitiren E.T.’nin ölüm nedeni bilindiği kadarıyla kesinlik kazanmamakla beraber bulgular, olayın seyri mide bağırsak sistemini tutan Şarbon vakasını kuvvetle muhtemel düşündürmektedir. Vefat olayının gerçekleşmesinden üç dört gün sonra ilgili mezrada yetkililerin girişimde bulunması, önlem alması bu ihtimali güçlendirmektedir. Bu anlamda başta İl Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğümüz olmak üzere ivedilikle kamuoyunu aydınlatacak açıklamalarda bulunmalıdır. Tabip Odamız sorumluluk gereği açıklamalarında kanıtlanmamış hiçbir bilgiyi kullanmamaya özen göstermektedir. Bir an önce yaşadığımız bu halk sağlığı sorunundan kurtulmak ve yeni acıların yaşanmaması dileği ile saygılarımızı sunuyoruz." denildi.

Tabip Odası açıklamasının tam metni için tıklayın

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yazık 6 yıl önce

Allah ailesine sabır versin inşAllah

Avatar
Abdulbari 4 yıl önce

Ölen çocuğun beni öz amcamın torunu ben şarbun hastalığından öldüğüne inanmıyordum ecel Allah'ın elinde ben doktorların ihmalsizliğindan kaynaklandığını düşünüyorum yoksa aynı o eten bayram günü idi yaklaşık 30.40 kişi o eti beraber yedik aynı eti niye bize birşey olmadı yada biz zehirlenmedik