Çin Ay'ın karanlık yüzünü keşfe çıkıyor

BİTLİS NEWS (TEKNOLOJİ) - Uzay teknolojisine sahip ülkeler arasında Çin, gerçekten en hırslı görünen güç. On yıl öncesinde uzay konusunda oldukça küçük iddiaya sahip olan Çin, şimdi lider olma yolunda. Israrlı çalışmaları, 2018 yılında Çin'i ayın kapalı yüzünü keşfe doğru bir görev seferine yöneltecek.

Dünyada bir ilk oluşturacak olan bu bilimsel ve teknolojik meydan okuma iki aşamadan ibaret: Haziran'da bir uydu fırlatılacak ve yıl sonunda da Ay yüzeyinde dolaşacak bir robot gönderilecek.

Yakın zamana değin Çin, ABD ve Sovyetler dönemi Rusya'sının öncü uzay misyonlarının benzerlerini başarmakla yetiniyordu. Ancak 2013'te, 1976'dan bu yana Ay'a inen ilk robotu gönderen ülke oldu. Ama Ay'ın kapalı yüzüne indirilecek bir robot gerçekten önemli bir ilk olacak.

Gelecekteki bu başarıyı Çin basınından Global Times şimdiden şöyle sunuyor: "Çin, bugüne değin belirli misyonları başaran 3. ülke olarak  çok sayıda 'bronz madalya' kazanmıştı. Eğer başarılırsa Chang'e 4 gerçek bir altın madalya olacak"

Ay kendi çevresinde de dünya çevresinde döndüğü tempoda (takriben 28 gün) döndüğü için, biz sürekli aynı yüzünü görüyoruz. Bu nedenle Ay'ın arka yüzüne bir robot gönderme misyonu zordur; çünkü oradan Dünya ile yapılacak iletişim Ay kitlesi tarafından bloke edilir. Böyle bir görevi başarmak için Çin önce Ay yakınına 425 kg ağırlığında bir uydu gönderip onun daha sonra arka yüze inecek robotu yönlendirmesini ve alacağı verileri Dünya'ya iletmesini sağlayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.