Saraya bal kaymak pekmez, emekliye maaş yetmez

BİTLİS NEWS (ANKARA) - CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, emekli maaş zammına tepki göstererek “Sarayın günlük masrafı 35 milyon civarında, emekliye reva görülen zam 10 milyon Lira. 3 bin 500 emeklinin maaşı Saray’ın bir günlük masrafı. Ne bu zihniyeti ne de AKP adaletini kabul etmiyoruz.” dedi.

AKP’nin emekliye verdiği maaş zammını eleştiren Milletvekili Abdurrahman Tutdere, en düşük emekli maaşının daha yılın başında açlık sınırının yüzde 54,44 altında kaldığını söyledi.

“DAHA YILIN BAŞINDA EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ YÜZDE 54,44 ALTINDA”

Emekli maaşlarının son 5 yılda açlık sınırı karşısındaki durumunu değerlendiren Tutdere, “AKP’nin emeklilerimiz için belirlediği maaş yıllardır açlık sınırının altında. Son 5 yıllık tabloya baktığımızda 2019’da emekli maaşları açlık sınırının yüzde 7,35; 2020’de yüzde 15,698; 2021’de yüzde 39; 2022’de yüzde 41,99; 2023’de yüzde 54,49 altında kaldı. 2024’ün daha başında olmamıza rağmen emekli maaşları açlık sınırının yüzde 54.44 altında kaldı. 16 milyona yakın emekli resmen açlıkla karşı karşıya bırakıldı.” dedi.

“SARAYA BAL KAYMAK PEKMEZ, EMEKLİYE MAAŞ YETMEZ”

2023 yılı sonu rakamlarına göre Saray’ın aylık masrafının 1 milyar 23 milyon Lira, günlük masrafının ise 35 milyon Lira olduğunu hatırlatan Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sarayın sadece 1 günlük masrafı, 3 bin 500 emeklimizin 1 aylık masrafına eşit. Saraya bal kaymak pekmez, emekliye maaş yetmez. Emekli 10 bin Lira ile mutfak masrafını  mı karşılasın, fatura mı ödesin, sağlığa ve eğitime para mı ayırsın? Adalet vurgusuyla iktidara gelen AKP, yıllardır adaletsizliğin en büyüğünü göz göre göre emeklilere yapıyor. AKP’nin ne zihniyetini ne de komşusu açken kendisi tok yatan adaletini kabul etmiyoruz.”

“ZAM DEĞİL MUAZZAM HAYÂL KIRIKLIĞI”

Tutdere, “İktidar asgari ücret tutarıyla işçilerimizi, sözde emekli zammıyla emeklilerimizi büyük hayâl kırıklığına uğrattı. Bu artışa zam değil ancak muazzam hayâl kırıklığı denir. Satın aldığımız toplu iğneden bile vergi alan bu sistem halkımızı borç bataklığına sürükledi. Gelinen noktada iktidarın uyguladığı ekonomi politikası, yandaşları dışındaki tüm halkımız için daha çok çalışmak ama daha zar zor geçinecek kadar kazanmak anlamına geliyor. 100 yıl önce nice zorluklarla kurulan ülkemiz bu utanç tablosunu hak etmiyor. Emeklisi, işçisi, memuru fark etmeksizin bir an önce tüm maaşların insani yaşam koşullarını sağlayabilecek noktaya getirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.