SİNAN AYGÜL /TATVAN - Yoğun güvenlik önlemleriyle polis ablukasına alınan alana yoğun kar yağışına rağmen programa binlerce kişi katıldı.

Newroz programı ilk olarak demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Çok sayıda kişinin katıldığı Newroz programında HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP MYK Üyesi Zekiye İlbasan ve tertip komitesi adına İbrahim Baran konuşma yaptılar. Tertip komitesi adına konuşan İbrahim Baran Newroz’un tarihine değinerek Newroz’un barışa vesile olmasını dilediklerini söyledi.

“KADINLARDAN KORKUYORLAR, KADIN MÜCADELESİNDEN KORKUYORLAR”

Tevgera Jinên Azad (TJA) adına konuşan HDP MYK Üyesi Zekiye İlbasan Newroz’un sadece baharın gelişi olmadığını, halkların direniş bayramı olduğunu söyledi. Diyarbakır’da gözaltına alınan 24 TJA aktivisti için “Kadınlardan korkuyorlar, kadın mücadelesinden korkuyorlar, çünkü biliyorlar ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz.” dedi.

“ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMEDİKÇE ONURLU BİR YAŞAM GELMEYECEK”

İlbasan “Newroz 2 bin 500 yıl önceden bugüne halklar özgürlük ve direniş mücadelesini devam ettiriyor. O zamanda mazlum halklara yönelik baskı ve zulüm vardı, şimdi de var. Bugün zulüm çok, Kawa’nın torunları da çok ve direniyorlar. Zulme uğrayan kadınlar, erkeklerden daha çok. Çünkü kadınlardan korkuyorlar. Çok kortukları için bizleri, kadınları, TJA’yı illegal göstermeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar nerede zulüm varsa, nerede kadına şiddet varsa, çocuk istismarı varsa TJA orada oldu ve yine var olacak. Zulüm ve baskı oldukça kadınların mücadelesi de devam edecek. Bu Newroz sıradan bir Newroz, bizim için Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olacak Newroz’dur. Biliyoruz ki sayın Öcalan özgürleşmedikçe ne Türkiye’de ne orta doğuda ne de dünyaya onurlu bir yaşam gelmeyecek. Ne zaman seçime gidilse Erdoğan sayın Öcalan’ı dillendirmeye başlıyor. Ama unutulmasın sayın Öcalan sadece seçim döneminde değil her zaman önemli bir aktördür. Sayın Öcalan’ın ön gördüğü sistem hepimiz için en hayırlı sistemdir şüphesiz. Cezaevlerinde binlerce hasta tutsak var, özellikle Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerekiyor. Başta sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadan kimse kendini özgür kabul etmemelidir.” Dedi.

“DEHAK’LARA KARŞI KAWA’NIN SESİ OLDUNUZ”

Daha sonra söz alan HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı ise “Newroz barışın, kardeşliğin, Dehak’a karışı başkaldırının, birlik ve beraberliğinin adıdır. Burada bu soğuk havada, yeni bitme Dehak’lara karşı Demirci Kawa’ların sesi olduğunuz için sizi canı gönülden selamlıyorum.” Dedi.

Programda söz alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise direniş ve dayanışma çağırısında bulunarak halkı selamladı.

Yapılan konuşmaların ardından meydanda sloganlarla ateş yakıldı.

Program Dengê Jinên Azad Grubu ve sanatçı Gülay Kaya’nın sahne almasının ardından son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.