SİNAN AYGÜL - BİTLİS NEWS (TATVAN) - Bitlis ili sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Krater Gölü ve Kalderası’na ‘tuvalet’ ve ‘sosyal tesis’ adı altında yapılan ve tepkiler üzerine durdurulan betonarme inşaat kaldığı yerden devam ediyor.

Bünyesinde barındırdığı sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri, endemik bitki örtüsü ve doğal dokusuyla dünyanın sayılı güzellikleri arasında yer alan Nemrut Kalderası'nda geçtiğimiz Ağustos ayında başlatılan ve tepkiler üzerine Bitlis Valiliği tarafından idari bir kararla durdurulan ‘betonarme inşaat’ yeniden başladı.

‘Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı Çevre Düzenleme İşi’ adı altında yapılan betonarme inşaat Gazete Duvar’ın haberi üzerine ortaya çıktıktan sonra uzman çevrelerden ve kamuoyundan yükselen tepkiler sebebiyle Bitlis Valiliği tarafından durdurulmuştu.

VALİLİK DURDURDU, GENEL MÜDÜRLÜK YAPMAKTA ISRARLI

Durdurulan inşaat Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla yeniden başlatıldı.

Uzmanların işin betonarme yerine ahşap ya da doğaya zarar vermeyecek farklı bir yapı tekniğiyle yapılması önerisine rağmen idarenin projede hiçbir revize yapmadan aynı şekliyle uygulanması için müteahhit firmaya talimat verdiği öğrenildi.

İşin tekrar devam etmesi talimatını veren ve konu ile ilgili bilgi almak için ulaşmaya çalıştığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez ise "Bilgi almak için dilekçe ile kurumumuza başvurun, dilekçe ulaşınca değerlendiririz" şeklinde cevap verdi. 

İlk haberin ardından yapıyı durduran Bitlis Valiliği kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ise genel müdürlükle yapılan görüşmelerde söz konusu alanın tamamen kendi sorumluluklarında olduğu ve yapılan projenin kendi ilke ve mevzuatlarına uygun olduğu, gerekli izinlerin alındığı dolayısıyla projenin mutlaka yapılacağı, çalışmalardaki her türlü sorumluluk ve yükümlülüğün bu kurumlara ait olduğunun ifade edildiği öğrenildi.

Betonarme inşaat yapılan alan ‘Tabiat Anıtı’, ‘Turizm Alanı’, ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’ ve ‘Ramsar Alanı (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan) statüsünde bulunuyor. Aynı zamanda alan için UNESCO’nun Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi için yapılan başvuru süreci de halen devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.