Kürtçe oyunun ‘karar’ olmadan yasaklandığı ortaya çıktı

BİTLİS NEWS (TATVAN) - Serhed Kültür ve Sanat Derneği tarafından 19 Haziran’da Tatvan Belediyesi’ne bağlı Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkarılmak istenen Fransız yazar Claude Magnier’in “Eyvah! yine karıştı” eserinin Kürtçe’ye uyarlanan hali olan “Haylo Dîsa Tevlihev bû” oyunu, Tatvan Kaymakamlığı’nın oyunu yasakladığı gerekçesiyle polis tarafından oynanması engellendi.

Ancak polis, kaymakamlığın aldığını ileri sürdüğü yasak kararına ilişkin oyunu sahnelemek isteyen ŞanoWan’ın ekibine yazılı olarak herhangi bir karar sunmadı.

ÖNERGE VERDİ

Bu durumun ortaya çıkışı ile birlikte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bêdlîs Milletvekili Hüseyin Olan,  20 Haziran’da yasaklama kararını soru önergesi ile Meclis’e taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemi ile verilen önergeye 30 Ekim’de yanıt verildi.

POLİS KARAR OLMADAN YASAKLADI

Bakanlık yanıtında, kaymakamlığın yasaklamaya dair bir karar almadığı ifade edildi. Yanıtta, oyuna ilişkin kaymakamlığa başvuru yapıldığı ve kaymakamlığın ise bu başvuruyu Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’ne ilettiği bunun üzerine merkezin konferans salonunda ışık sisteminde arza olduğuna dair yanıt verdiği ve oyunun sahnelenmesi için uygun olmadığı yönünde cevap verdiğine dair ifadeler yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.