banner91

CHP heyeti Nemrut’ta: “İmara açılıp peşkeş çekilmesin!”

BİTLİS NEWS / TATVAN - Pandemi sonrası ekonomik duruma ilişkin saha çalışması yapmak üzere bölgede bulunan CHP heyeti Nemrut kraterindeki betonarme yapılaşmayı yerinde inceledi.

Pandeminin ülke ekonomisine olumsuz etkisinin tespiti için bölgede saha çalışması yapan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ve İzmir Milletvekili Mahir Polat CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık ile birlikte Nemrut Dağı Krater Gölü’ne “tuvalet” ve “sosyal tesis” adı altında yapılan ve tepkilere neden olan betonarme yapıyı yerinde inceledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ve Gazete Duvar’ın haberi üzerine Bitlis Valiliği tarafından durdurulan yapı genel müdürlüğün talimatıyla yeniden başlamıştı. 1. Derece doğal sit alanı olan ve birkaç farklı statüde korunan Nemrut kalderasına betonarme yapı yapılmasına karşı geniş bir çevreden yükselen büyük tepki devam ederken inşaat alanına giden CHP’li milletvekilleri burada bir basın açıklaması yaptı.

“BU DOĞAYA YAPILAN EN BÜYÜK İHANETTİR”

Betonarme yapı yerine doğa ile uyumlu farklı tekniğin de kullanılabileceğine dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat “Ben Nemrut krater dağına ilk defa geldim. Gördüğüm muhteşem doğal güzellik karşısında adeta büyülendim. Ancak bu doğa harikası yere betonarme binalar yapılacağını öğrendiğimde çok ciddi şekilde üzüldüm. Nemrut krater dağına yapılacak olan betonarme bina yerine doğaya uyumlu bir bina yapılabilirdi. Bu doğaya yapılan en büyük ihanettir. İnşallah yakında burayı birileri sit alanı kapsamından çıkarıp, imara açtırmaz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ve bunun gibi doğa katliamı anlamına gelen, biçimsiz ve ilkel yapılaşmaya karşı olduğumuzu haykırıyoruz. Bu konuyu mecliste de dile getireceğiz. Elbette ki ihtiyaç hasıl olmuşsa, vatandaş talebi varsa, ihtiyaç doğrultusunda yapılar yapılmalıdır. Doğaya uyumlu ve saygılı binaların yapılmasına da destek veririz. Ancak buradaki durum kabul edilemez.” dedi.

“HEM DOĞAYA HEM EKONOMİYE DARBE”

Doğal koruma alanı olan Nemrut kalderasına beton dökülmesinin hem doğaya hem de bölge ekonomisinin turizmden olan beklentisine darbe vuracağını söyleyen CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık ise “Her şeye rant gözüyle bakan bu zihniyetin bu konuda da masum olduğuna inanmıyoruz. Sayın vekilimizin dediği gibi bu alanın yarın öbür gün sit alanı kapsamı dışına çıkarılıp imara açtırılmayacağının garantisi yok. Burası doğal bir alan ve doğal alanların koruma altına alınmasının amacı da zaten oraları korumak ve doğal kalmalarını sağlamak içindir. Burada adeta evrensel teamüllerle inatlaşırcasına tam tersi yapılıyor. Nemrut kalderasının UNESCO’nun uluslararası jeopark ağına dahil edilmesi için yapılan başvuru henüz sonuçlanmadı ve belki de oradaki bu suni yapılaşma ağa dahil edilmesine engel olacak. Bu da şu anlama geliyor, UNESCO ağına dahil edilmesi demek zaten ‘Avrupalı Seçkin Destinasyonlar’dan biri olan Nemrut’u başka bir statüye taşıyacak ve çok ciddi bir turistik sirkülasyon sağlayacaktı. Bunun da ekonomik anlamda dezavantajlı olan ilimize yadsınamaz bir katkısı olacaktı. Ancak bu vizyonsuz uygulama ile bu şansımız da ciddi anlamda riske edilmiş oluyor.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.