banner91

Koronavirüs yasaklarını açıklayan Soylu; "Sokağa çıkma yasağına gerek yok demem"

BİTLİS NEWS (GÜNCEL) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle alınacak yasakları katıldığı bir televizyon programında açıkladı.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

"*İlk kez Rize'de alınan karar değil. Türkiye'de belde ve köy olarak 12. karar. Bazı köylerde veya beldelerde bulaşım riski çok olunca bu kararı alabiliyorlar. Rize'de 5 ayrı noktada alınan tedbirin amacı bir ölüm vakası var ve 65 yaş üstü çok vatandaşımız var.

*211 bin 670 iş yeri kapandı. bin 448 adli ve idari işlem yaptık. 

*Yüzde seksen hayat durmuş durumda. Kapanmayan ticarethaneler hareketli. Güvenlik, sağlık ve temel tedarik zincirleri hareketli durumda. Bütün bunları takip ediyoruz. Bunları her sabah 09:00 itibarıyla bir önceki günün raporlarını alıyoruz. Örneğin toplu taşıma, bizim çağrılarımız.

*18 büyükşehir belediyesinden seri izlemeye çalışıyoruz. Günde 10 milyonu aşkın kişi toplu taşıma kullanırken şu anda 1 milyon 800 bin kişi kullanıyor. 

*Şehirler arası otobüs yolcularında yüzde doksan azalma var; sefer sayısında yüzde yetmiş sekiz düşüş var.

*Kamu düzenin devam etmesi, sağlık sisteminin hayatta kalması, sosyal izolasyon ve tedarik zincirinin kırılmaması parametreleri üzerinden devam ediyoruz. 

*Sokağa çıkma yasağına gerek yok demem. Bulaşıcılığın hangi ölçekte ve nasıl yayılacağı konusunda bugünden bir şey söyleyebilmek sadece tahmindir.  

*65 yaş üzerine sınırlama koyduk mesela, kimsesizse yalnızsa ona ait de çözümler ürettik. "Ne yaparsanız yapın "demiyoruz. Sosyal devletin bütün unsurlarını ortaya koymaya çalışıyoruz. 

*65 yaş üzeri 405 bin 705 vatandaşımıza elimizi uzatmaya çalıştık. 

*Bizim insanımız titizdir, devlete karşı mahçup olmak istemez. Mağduriyet yaratmamak için her adımı titiz atmaya çalışıyoruz, mesela araç muayenelerini erteledik son genelgeyle... 

*Fahiş fiyat, stokçuluk, fırsatçılık vatandaşlarımız bunları görünce bildirsinler; acımamız yok. Vatandaşımızı bu dönemde istismar edene acımayacağımızı bilsinler. Yaklaşık 217 ürüne satışı yapan yere işlem yaptık. Sadece gıda ve tıbbi malzeme değil, bu konuda fahiş fiyat, stok ortaya koyan birçok yer. Önümüzdeki günlerde el koymaları paylaşacağız.  

*Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki 5bin 800 mülteciyi oradan aldık. 9 vilayete götürdük. Bulaş riski geçtiği zaman kim Pazarkule'ye gitmek isterse yine hayır demeyiz.

*Umreden dönenler şu anda 19 bin 220. Türkiye içinde aldık bunları, hiçbir eksiklerini bırakmadık. 5 yıldızlı otelde nasıl hizmet görüyorlarsa öyle hizmet görecekler

*Özellikle toplu taşımalar ve şehir içindeki hareketlilikten çıkardığımız rakamlar. Özellikle İstanbul'dan büyüklerimiz memleketlerine gidiyorlar. Buna ait bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. Büyük ihtimalle otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz. Orada bir otorite kuruyoruz şimdi. İzne bağlı olmadan, zorunlu sebep olmadan sefer yaptırmayacağız. 

*Birçok şehirde girişlerde sağlık taraması yapılıyor girişlerde, yaygınlaştırmaya çalıştırıyoruz bunu da. Bizim derdimiz sosyal izolasyonun diğer üç parametreyi ayakta tutmak kaydıyla sağlamak.

*Sağlık Bakanlığımızın böyle bir tasarrufu var. Açıklayanlar da var açıklamayanlar da var. Bu bizim bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Nereye ne şekilde gittiğini takip ediyor, onun üzerinde yürütmeye çalışıyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.