banner91

PEN üyesi Bitlis'li Kürt kadın yazara 6 yıl 3 ay hapis cezası!

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Uluslararası PEN üyesi Kürt kadın yazar Gulgeş Akdeniz (Gulgeş Deryaspî) “Örgüt Üyeliği” iddiasıyla açılan davada 6 yıl 3 ay ağır hapis cezası aldı.

25 Temmuz 2019 yılında Bitlis’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Deryaspî tutuklanarak Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevine konulmuştu. 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan yazar, Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmasında “Örgüt Üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

“HUKUKSUZLUK KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR”

Ceza almasının hukuksuzluk olduğunu söyleyen Deryaspî, iddianame ve karardaki çelişkilere dikkat çekti. Deryaspî “Gözaltına alınmış olmam, cezaevine girmem tamamen hukuksuzca, adaletsizce bir işlemdi. Bugün ceza almam ayrı bir adaletsizlik. Zira iddianamemde sadece bir tanık beyanı var ve hem tanığın kendisindeki hem de bana ilişkin beyanlarındaki çelişkiler apaçık bir şekilde ortaya çıktı. Mahkeme buna rağmen ceza verdi.” Dedi.

“TANIK BEYANI ÇELİŞKİLİ”

Hakkında verilen ifadedeki çelişkilere değinen Deryaspî “Benim aleyhime ifade veren bir şahıs, daha önceki resmi beyanlarında 2011-2013 yılları arasında İran’da olduğunu söylerken, 2012 yılında beni Bitlis kırsalında gördüğünü söylemiş. İlk beyanı resmi ve daha sonra inkar etmediği ifadesi. Bir insanın aynı anda iki yerde olması ya da iki zıt beyanının aynı anda esas alınması her şeyden önce yaşamın olağan akışına aykırı. Yine bu şahsın onlarca insan aleyhine ifade verdiği ve para karşılığında ifadelerini değiştirdiği hususu da defalarca kez ispatlanmış. Ancak ne yazık ki mahkeme heyeti tüm bu durumlara rağmen hukuka, adalete ve vicdana aykırı bir karar verdi. Karara karşı temyiz hakkımızı kullanacağız.” Dedi.

Uluslararası PEN üyesi ve Muş Alparslan Üniversite Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Deryaspî’nin “Tariya Bi Tav”, “Xezal” ve “Ez Ne Ezim” isimli kitapları var.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.