Kaybolmaya yüz tutmuş ‘Serhat Masalları’ tamamlandı

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Serhat Masalları paydaşları, kaybolmaya yüz tutmuş ‘Serhat Masalları’ adlı çalışmasını tamamladı. Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin Youtube kanalından yayınlanan Serhat Masalları ve Sîtav Yayınları iş birliği ile kitaba dönüştürülmesinin ardından bu hikayeleri merak edenleri bekliyor.

Serhat Masalları Paydaşları tarafından yayımlanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Sevgili meslektaşlarımız, çalışmasına 2023 yılının Haziran ayında başladığımız Serhat Masalları’nı tamamladık. Kasım ayı itibariyle de çektiğimiz videolarımızı çatı kuruluşumuz Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin Youtube kanalından yayınladık. Kaydettiğimiz masalları aynı zamanda Sîtav Yayınları iş birliği ile kitap halinde bastık. Bu kısa bilgilendirme metni ile de çalışmamızı beğenilerinize sunuyor kendi mecralarınızda da yer vermenizi umuyoruz.

2022 yılının sonunda gazeteci dostlarımız ve aktivistlerle bir araya gelerek kurduğumuz Medya Kadın ve Ekoloji Derneği’nin ilk çalışması olan Serhat Masalları, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle tamamlandı. Bu çalışmayla birlikte kültürel hassasiyetlerimizi mesleğimizle birleştirmeyi amaçladık. Aynı zamanda bu çalışmayı kaydedilmeyeni kaydetmek motivasyonuyla yürüttük.

Kameramız sırtımızda Van’ı köy köy dolaşırken dostlarımız aracılığıyla ulaştığımız masal anlatıcılarından kendi köylerinde birer masal dinledik. Anlatıcılar aracılığıyla kuşaktan kuşağa günümüze aktarılan masallar son yıllarda anlatıcıların hayatlarını kaybetmesi yüzünden kayboluyor. Bu çalışma aracılığıyla bu masalları unutmayalım, Serhat Masalları kaybolmasın.

Van’ın Gevaş, Erciş, Çatak, Gürpınar ve Başkale ilçelerinde 60 yaş üzeri 3 kadın, 2 erkek anlatıcıdan dinlediğimiz ve videolarını kaydettiğimiz masalları derneğimizin Youtube kanalı ve sosyal medya hesaplarından izleyicilere ulaştırdık. Videolarını çektiğimiz masalları ressam dostumuz Şirin Çelik’in resimlendirmesinin ardından Sîtav Yayınları iş birliğiyle yayınladık. Kitaplarımızı videolarımızın gösterimi sırasında ücretsiz dağıttık. Kitabımız Xanê Lepzerîn, Gulendam, Rovî û Pîrê, Kevlê Ga ve Xelîfê Bexdayê masallarından oluşmaktadır.

Serhat Masalları, çalışması sırasında kaydettiğimiz masallar anlatıcıların hikayesiyle, yaptığımız çalışmanın ardından da bizim hikayemizle özdeşleşti. Bu çalışmanın devamı için başından beri bir arada olan ekibimizle var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yolda manevi desteğiniz bizim için çok önemli. Kültürümüzün devamlılığı açısından bir arşiv niteliği taşıyan bu çalışmayı izlemeniz ve çevrenizdekilerin izlemesi kısa sürede çok sayıda kişiye ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Tüm çabanız ve destekleriniz için Serhat Masalları paydaşları olarak teşekkür ederiz. İyi çalışmalar. Serhat Masalları adına Zelal Sahidenur Sari, Yeşim Karaağar ve Zafer Avnaş.”

KANAL İÇİN TIKLAYINIZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.