Gökalp Bitlis'teki seçmen usulsüzlüklerini meclise taşıdı

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp kentte seçime dönük seçmen usulsüzlükleri iddialarını meclise taşıdı.

Gökalp'in genel kurulda yaptığı konuşma şöyle;

"Hiç kuşkusuz demokrasinin temel gereklerinden birisi de seçimlerdir ama bu temel gereklilik, seçimlerin yapıldığı ortam ve yapılış şeklinden azade değildir. Demokratik bir seçim, şeffaf ve özgür bir ortamda farklı görüşleri temsil eden siyasi partilerin herhangi bir baskı altında kalmadan örgütlenebilmeleri ile başlar. Seçimlerin yönetime demokratik meşruiyet kazandırması sadece seçim yapılıyor olması değildir, meşru sayılabilmesi için aynı zamanda bu gereklerin de yerine getirilmesi beklenir. Seçimler ancak özgür ve çoğulcu bir ortamda genellik, eşitlik ve gizlilik ilkelerine uygun bir biçimde ve dürüstçe yapıldığı oranda geçerli sayılırlar ancak maalesef önceki genel seçimde de gördüğümüz gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerine giderken seçim hilelerine dönük bilgiler yağmaktadır, özellikle partimizin yüksek oy aldığı yerlerde de bu durumun daha da yoğunlaştığı görülmektedir. Yerel Seçimler Komisyonumuz bu usulsüzlükleri titizlikle incelemektedir, gerekli itirazları yapmaktadır ancak çoğu itirazımız gerekli incelemeler yapılmadan reddedilmektedir. Komisyonumuzun YSK seçmen kayıtlarını incelemesi sonucu tek bir konuta yüzlerce hatta bazen binlerce kişinin seçmen olarak kaydedildiği, partimizin güçlü olduğu illere başka illerden çok sayıda kolluk gücünün seçmen olarak kaydırıldığı, önceki seçimde "yurt dışı seçmen" olarak kaydı bulunan çok sayıda kişinin bu seçimde bölgeye kaydırıldığı gibi çok sayıda usulsüzlük tespit etmişlerdir.

Seçim bölgem Bitlis'te partimizin 2023 genel seçimlerindeki başarısı Cumhurbaşkanına kadar gitmiş, seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan bu başarıdan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Bu rahatsızlığın yarattığı korkudan olacak ki iktidar hileli yöntemlerle seçime gitmeye çalışmaktadır. Tatvan ilçesinde önceki seçimlerde askerî alanlarda adreslerde yer almayan yeni seçmenler tespit edilmiştir. Ayrıca, bu adreslerde bu kadar çok sayıda insanın yer alabileceği nitelikte binaların olmadığı bilinmektedir. Askerî lojmanların dışında kışlanın kendi askerî yerleşkesinde adlandırılan bloklara yüzlerce seçmen kaydırılmıştır. Partimizin YSK verilerini incelemesi sonucu Tatvan ilçesi Kale Mahallesi Çevreyolu Caddesi'nde 214 ve uzantısı adreslerde olağan dışı artışlar olduğu tespit edilmektedir. Mayıs 2023 seçimlerinde bu adresler yok yani hiçbir seçmen kaydı yok. Şu andaysa bu adreste 1 Ekim 2023 itibarıyla 708 seçmen kayıtlıdır. Altı ay içerisinde 708 seçmenin ikametine uygun böyle bir adresin yapılması hayatın olağan akışına aykırıdır. İlçe seçim kuruluna yaptığımız itiraz reddedildi. Adres, Onuncu Komando Tugay Komutanlığına bağlı bir kışlaymış. Altı ay önce kimsenin ikamet etmediği bir adreste bir anda 708 kişinin ikamet etmesi için, kışla olduğu normalmiş, inceleme yapmaya gerek yokmuş. İlçe Seçim Kurulu bu adresi hizmet binaları ve misafirhanenin de bulunmasını gerekçe yapmış.

Yine, Tatvan Saray Mahallesi'nde aynı hanede 20'den fazla seçmenin bulunduğu, örneğin bir hanede 118 seçmenin olduğu adres de dâhil 7 adres için itiraz edildi. İlçe Seçim Kurulu tarafından askerî alan olduğu için olağanüstü bir durum olmadığı gerekçesiyle kişilerin tek tek araştırılmasına gerek olmadığı kanaatiyle itirazlarımız yine reddedildi. Tatvan'da toplamda itiraz edilen 1.140 seçmenin kayıtlı olduğu bu adreslerin tümü sadece askerî alan olmaları sebebiyle araştırma yapılmaksızın reddedilmiştir.

Bitlis'te merkezdeki Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 8 no.lu adreste 53 seçmenin kayıtlı olmasına itiraz edilmiş, yine Jandarma Komutanlığı Sosyal Tesisleri Müdürlüğüne bağlı olduğu gerekçesiyle itiraz reddedilmiştir.

Yine, yerel kaynaklardan gelen çok sayıda bilgiye göre Mutki, Tatvan ve Bitlis merkez köylerindeki bazı köy korucuları, belediye başkanlığı seçimleri için il ve ilçe merkezlerine taşınmaktadır.

Sayın milletvekilleri, seçimlerin adil ve şeffaf yürütülmesinden sadece partimiz ve halkımız sorumlu değildir. Devletin tüm ilgili kurumlarının, özellikle muhalefet partilerinin, sivil toplum kuruluşlarının da sorumluluğu vardır. Bu anlamda tüm kesimleri, sorumluluğunu yerine getirmeye buradan davet ediyoruz. Ayrıca iktidara da sesleniyoruz: Halkın iradesinden korkmayın, bu korku ile yanlış işlere tevessül etmeyin. Yıllardır sömürge valisi olarak atadığınız kayyumlarla halkın iradesini gasbediyorsunuz.

İlk fırsatta, halkın kayyumları ve sömürgeci zihniyetinizi ait oldukları yerlere göndereceğinin farkındasınız, bu sebeple türlü türlü hilelere başvuruyorsunuz; bundan derhâl vazgeçin. Bizler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak, seçimlerin adil ve şeffaf yürütülmesi için halkımızla kol kola, onlardan aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz ve halkımızla beraber bu hilelerin hepsini boşa çıkaracağız, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.