BİTLİS NEWS (YOLALAN) -  Bitlis'te sulama göletinin patlaması üzerine belde sular altında kaldı. Çok sayıda ev hasar gördü, telef olan hayvanlar var. Patlamanın gece saatlerinde olması, sokaklarda kimsenin olmaması sebebiyle ölen ya da yaralanan olmadı.

Bitlis merkeze bağlı Yolalan (Tatîk) beldesinde bulunan ve belde belediyesi ile halk tarafından imece usulüyle yapılan sulama göleti dün gece saat 12:30 saatlerinde patladı.

Göletin patlaması üzerine oluşan su baskınında beldenin Düzköy (Mişkûnûs) mahallesi sular altında kaldı. Birçok evde maddi hasar meydana gelirken, bazı ahırların da su altında kalması yüzünden çok sayıda büyükbaş hayvanın da telef olduğu öğrenildi.

Önüne sadece topraktan set çekilerek yapılan gölette suyun bir seviyeye geldikten sonra tahliye edilmesi amacıyla konulan vana açılarak gölet boşaltılmadığı için topraktan oluşan setin patladığı öğrenildi.

AFAD Bitlis İl Müdürlüğü ise su baskının ardından bölgeye giden AFAD ekiplerinin hasar tespit için çalışma başlattığını duyurdu.

PROF. AYDIN “BÜYÜK CAN VE MAL KAYBINA SEBEP OLABİLİR”

Bölgede sayısız örneği olan göletlerin oluşturduğu riske dikkat çeken Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Aydın göletlerin ilgili kurumların gözetiminde bilimsel ilkelere göre hazırlanmış projelere uygun yapılması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Hidrolik ve Hidroloji alanında uzman olan ve bu alanlarda çalışma yürüten Prof. Dr. Aydın küçük göletle büyük barajlar arasında yapısal olarak fark olmadığını söyleyerek “Göletler yüksekliği 15 m’yi bulan genelde sulama ihtiyacını karşılamak için inşa edilen küçük baraj yapılarıdır. Büyüklüklüleri ne olursa olsun bir gölet inşaatının prensip olarak büyük bir baraj yapısından pek bir farkı yoktur. Ekonomik nedenlerle inşa edilen toprak dolgu setler mühendislik hizmeti almadan gerekli önlemler alınarak inşa edilmezse büyük can ve mal kaybına neden olabilir. Bu nedenle özellikle torak dolgu göletlerde (barajlarda) geçirimsiz kil kullanılmalı, dolgu malzeme silindirle çok iyi sıkıştırılmalı ve gövde içindeki suyu drene edecek kum filtre yerleştirilmelidir. Ayrıca gelen fazla su gövde üzerinden kontrolsüz aşmasın diye bir emniyet yapısı olan “dolusavak” teşkil edilmesi şarttır. Bu tür su yapıları büyük bir emniyetle yapılmazsa çok büyük riskler taşırlar. Uygun şartlar yerine getirilmez ise basınç altında gövde içinden suyun sızması veya gövde üzerinden suyun aşması sonucu gövde yıkılarak göletin mansabındaki bölgeler büyük bir yıkıma maruz kalabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için bu tür su yapılarının DSİ gibi ilgili kurumların gözetiminde ve ileri düzey mühendislik hizmeti alarak projelendirilmek suretiyle inşa edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda büyük felaketler kaçınılmaz olur.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.