Bitlis milletvekili Gökalp, cezaevlerindeki hak ihlallerini Adalet Bakanı'na sordu

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp Rize L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerini TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun gündemine getirdi. Gökalp ayrıca ihlallerle ilgili Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gökalp'in soru önergesi şöyle;

"Basına yansıyan ve tarafımıza iletilen bilgilere göre; Rize L Tipi Kapalı Cezaevi’nde siyasi mahpuslara yönelik hak ihlallerinin arttığı, cezaevi idaresinin açlık grevi eylemlerinden sonra disiplin cezaları uyguladığı ve grev nedeniyle rahatsız olan mahpusların hastanelere ve revirlere sevk edilmedikleri, tahliyesi engellenen mahpuslara verilen disiplin cezaları bitmesine rağmen tutsakların tahliye edilmedikleri ifade edilmiştir.

Yine ifade edildiğine göre cezaevinde genel bir salgın hastalık olduğu ve tutsakların hemen hepsinin hasta olduğu, iki haftada bir revire çıkartıldıkları fakat revirde de ilaç verilmediği, ilaçların iki ayda geldiği, bu sebeple yaşlı ve hasta tutsakların ciddi zorluklar yaşadığı anlaşılmıştır. 

Bu bağlamda;

1- Rize L Tipi Kapalı Cezaevi'nde siyasi tutsaklara yönelik hak ihlalleri iddialarıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığı bir inceleme başlatacak mıdır?

2- Rize L Tipi Kapalı Cezaevi’nde cezaevi idaresinin açlık grevi eylemlerinden sonra disiplin cezaları uyguladığı belirtilmiştir. Adalet Bakanlığı, cezaevi idaresinin bu disiplin cezalarını hangi gerekçelerle ve hangi hukuki çerçeve içinde uyguladığını nasıl açıklamaktadır?

3- Tahliyesi engellenen mahpuslara verilen disiplin cezalarının bitmesine rağmen neden hala tahliye edilmedikleriyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın bir açıklaması var mıdır?

4- Cezaevinde genel bir salgın hastalık olduğu ve tutsakların hemen hepsinin hasta olduğu doğru mudur? Salgının sebebi nedir? Hangi önlemler alınmıştır? 

5- Revirde ilaç verilmemesi ve ilaçların gecikmeli verilmesinin nedeni nedir? Bakanlığınız cezaevinde ilaca erişim sorunlarını çözmek için hangi adımları atmayı planlamaktadır?

6- Mahpuslardan Umut Savaş Koçyiğit, Taner Ergün, Vefa Yılmaz ve Hüseyin Karabulut’un tedavilerinin aksatıldığı bilgisi alınmıştır. Adı geçen mahpusların sağlık durumu nasıldır? Son 6 ayda kaç defa revire çıkarılmışlardır? Hangi tedaviler uygulanmıştır? İhtiyaç duyulan ilaçlar zamanında verilmiş midir?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.