BİTLİS NEWS (BİTLİS) - DEM Parti Bitlis milletvekili Semra Çağlar Gökalp Bitlisin sorunlarıyla ilgili mecliste basın açıklaması yaptı. Açıklamada Bitlis ve ilçelerindeki bağlı bazı köylere politik tercihlerinden dolayı hizmet götürülemediğine dikkat çeken Gökalp'in açıklaması şöyle;
.....
"100 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca ekonomik, idari, politik, kültürel ve sosyal bakımdan Kürdistan her zaman devasa bir eşitsizlikle karşı karşıya bırakılmıştır. 

Bilinçli bir politik tercih olarak Kürtler ve Kürdistan, imha ve asimilasyon politikaları kapsamında yoksullaştırılmış, Kürtler geçim derdi ile meşgul edilmek istenmiş, sonunda da mecburi göç kaçınılmaz kılınmıştır. 

Bu haliyle Kürt halkının ulusal ve kültürel değerlerinden gerek izole edilerek gerekse de göç edilerek uzak kalması için birçok yol denenmiştir. 

Elbette çekilen bütün acılara, verilen bütün bedellere rağmen Kürtler kimliğini her şeyin önünde tutarak bu politikaları boşa çıkartmıştır. 

Sömürge valileri gibi atanan, atandığı yerlerin kültürü ve ihtiyaçlarına tamamen yabancı olan, bu kültüre ve ihtiyaçlarını öğrenme ve ona göre davranma gibi bir kaygısı da asla olmayan mülki idareciler, ekonomik sömürü, kültürel asimilasyon memurları gibi hareket etmişlerdir. 

Devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK verileri yayınladıkları veriler gerçekleri tam olarak yansıtmasa da düzenli olarak Kürdistan haritasını çıkartmaktadır. Nasıl mı? 

Olumlu istatisliklerde en sonda, olumsuz istatistiklerde en başta olan iller Kürdistan’daki iller. Örnek vereyim;

Kanalizasyon ve içme suyu şebekesi hizmeti verilen nüfus oranlarında en kötü iller arasında;

Öğretmen sayısında en az ve derslik başına düşen öğrenci sayısı en çok olan iller arasında yine bu iller

Sağlık alanında da hekim sayısı, hastane ve yatak sayısı noktasında durum pek farklı değil.

Kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın ve istihdamın en düşük olduğu, işsizlik oranının en yüksek olması bakımında, TÜİK’in Coğrafi İstatistik Portalında Kürdistan haritasını bariz bir şekilde ortaya çıkartacak kadar bölünmüş durumda. 

Şimdi bunu dedik diye portalı kaldırmaya da kalkabilirler. 

Çünkü bu iktidarın tarzı bu, deve kuşu misali kafasını kuma gömdüğünde sorun yok zannediyor. 

Biz yokmuş gibi davranırsak o sorun yok olur gibi; mantığa, vicdana sığmayan bir akıl tutulması yaşıyorlar. 

Seçim bölgem Bitlis’in merkezi ve ilçeleri ile bağlı köyler saymakla bitmeyecek sorunlarla boğuşmaktadır. 

Cumhuriyet tarihi boyunca gözlerden de gönüllerden de ırak olan Bitlis’e reva görülenler AKP iktidarı döneminde de değişmemiştir. 

Şimdilerde uzaya gitmekten bahseden iktidar söz konusu Bitlis olunca birkaç kilometrelik yolu bile yapamamakta, aslında yapmayı tercih etmemektedir. 

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı; Ovakışla beldesi, Bahçe, Güzelsu, Kırıkkaya, Taşharman, Kuşhane ve Burcukaya köylerinde yaşanan yol, su, altyapı ve benzeri birçok sorunu İçişleri Bakanı’na verdiğimiz soru önergesi ile sorduk. 

Buralarda yaşayan yurttaşlar, başta yapılmayan yollar olmak üzere verilmeyen bütün hizmetlerin esas sebebinin politik tercihleri olduğunun gayet farkındalar. 

İktidar binlerce yurttaşı politik olarak ikna edemediği için yurttaşları mağdur ederek yaklaşan yerel seçimler için gözdağı vermektedir.

Xelat ilçesinden devam edelim. Bilindiği gibi; Sarayda oturan Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen Ahlat’ta 99 milyon liraya kendisi için köşk yaptırdı. 

İtirazlar üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilen Cumhurbaşkanlığı köşkü açıldığı 2020 yılından beri para yutmaya devam etmektedir. 

Para yutma makinesine dönen bu saray sadece 35 km mesafedeki Tepewang resmi kayıtlara göre Güzelsu köyünde bambaşka bir tablo var. 

Güzelsu köyü 200 haneye ve 2 bin 500’e yakın bir nüfusa sahip.  

2022 de köy bağlantı yolu yapıldı, fakat köy içi sokakları ve okul çevresi yapılmadı. 

Yapılan köy bağlantı yolunda da yine çukurlar oluşmuş durumda. 

Köy içinden Korkut yoluna bağlanan aynı zamanda köylülerin tarlalara gitmek için kullandığı yol berbat durumdadır. 

Köy içerisinde ise toplam yaklaşık 3 kilometrelik toprak yol, araçların da yayaların da geçemeyeceği ölçüde çamur içindedir.  

Bu çamur; evlerin ve 600-700 öğrencinin eğitim aldığı okulun çamur içerisinde kalmasına sebep olmaktadır. 99 milyona saray yapan zihniyet 35 km ötedeki köye 3 kilometrelik parke taşı döşemekten acizdir. 

Aynı zamanda okul çevresinde ve bahçesinde yarım bırakılan parke taşı, duvar, saha zemini gibi işler, içinde ana okul öğrencilerinin de bulunduğu öğrenciler için güvenlikten yoksun, kazalara sebebiyet verebilecek bir ortam yaratmıştır. 

Köylüler defalarca ilgili kurumlara başvurmalarına rağmen ödenek yok gibi bahanelerle çözümsüz bırakılmışlardır. 

Oysaki Saraya harcanan ödeneğin binde biri bile bu sorunların çözümüne yetecektir. 

Açık ve nettir ki Güzelsu köyü politik tercihlerinden dolayı cezalandırılmaktadır. 

Güzelsu köyü bağlantı yolundan 10 km ötede bulunan 20 haneli Bahçe köyüne gelelim. 

Köy içerisinde tek bir asfaltlı ya da parkeli yol yok. Yollar çamur içerisinde ve köy okulu bahçesi su göletlerinin olduğu bataklığı andırmaktadır.  

Alakır köyünden itibaren 10 km boyunca yol kullanılamaz durumdadır. Bu yol en son 2007 de köyden AKP’li bir encümenin çıkması sonucu yapılmış. 

O zamandan beri de köyün yüzüne bakan olmamış. 

Bu yol aynı zamanda 20 yıldır proje olarak var olan ve seçim vaadi olarak kullanılan Korkut-Ahlat bağlantı yoludur. 

Bölgenin önemli oranda patates ve fasulye üretiminin yapıldığı bu alanda ulaşım yolu olan Korkut karayolunun yapılması üreticilerin daha geniş tarım arazilerine ulaşmasında, hasadın nakliyesinde dolayısıyla üretimi artırmada da önemli bir husustur. 

Cumhurbaşkanı da dâhil birçok defa iktidar temsilcileri seçim vaadi olarak dillendirse de Korkut karayolu halen yapılmış değil. 

Ayrıca Ahlat’ın Kulaksız mahallesi yolları dört yıl önce yapılmış, fakat artık nasıl yapıldıysa son bir yıldır yollar kullanılamaz hale gelmiş. Yolda çukurlardan su göletleri oluşmuş durumda.

Köylülerin talepleri kurumlar tarafından ödenek yok bahanesiyle reddedilmektedir. 

Oysa işin aslının başka olduğunu bizzat iktidar temsilcileri itiraf ediyor. Bakın güya Muhtarların taleplerini dinlemek için onları AKP Ahlat ilçe binasına çağıran Bitlis AKP Milletvekili Turan Bedirhanoğlu Bahçe köyü muhtarının taleplerine karşılık köyün siyasi tercihlerini kastederek “sizin karneniz zayıf” cevabını veriyor. 

Bu tavrın, bu kötülüğün hiçbir açıklaması olamaz. 

Kendi cebinden çıkıyormuş gibi halka ait olan kaynakları halka karşı tehdit olarak kullanıyorlar. 

Kendisi de Bitlisli olan Turan Bedirhanoğlu’na sormak lazım. 

Halkınızın yaşadığı sorunlara ve halkın gerçekliğine siyasi çıkarlarınız uğruna bu kadar mı yabancılaştınız? 

Bu halkın sizin tehditleriniz, baskılarınız ile kendini inkâr edeceğini, iradesini satacağını mı düşünüyorsunuz? 

Hizan ilçesine gelirsek; Hizan 75 köy ve bu köylere bağlı mezralar ile birlikte kırsal yerleşim yerleri 200’ün üzerinde olan bir ilçedir. 

Bu yerleşim yerlerinin yüzde doksanı ulaşım başta olmak üzere birçok hizmetten mahrum bırakılmaktadır. 

Hizana bağlı köylerin birçoğuna 10 yıllardır herhangi bir yol hizmeti verilmemektedir. 

Köylüler ulaşımın yanı sıra eğitim, sağlık gibi birçok alanda eşit olmayan koşullarda adeta kaderlerine terk edilmiştir.

Hizan Nurs köyüne yapılan hizmette aynı köyden olan AKP il genel meclis üyesinin tarlasındaki müştemilata kadar yol parkelenirken aynı köyün 15 haneden oluşan mahallesinin yolu yine köylülerin politik tercihlerinden dolayı yapılmamaktadır.

Hizanın genelinde grup-köy yolları dediğimiz birden fazla köye ve mezralarına ulaşımın sağlandığı yolların yapılması durumunda birçok köyün mağduriyetinin giderilmesi mümkün olmasına rağmen ödeneğin olmaması veya siyasi tercihlerin gerekçe gösterilmesi ile kangrenleşen bu sorunlar giderilmemektedir. 

Yolbilen (Xulepûr) köyünün de içinde olduğu 5 köyün ve mezralarının ulaşımının sağlandığı yol güzergahı taşlık ve engebeli bir durumda olmasına rağmen 40 yıldır yapılmıyor. 

Fakat geçtiğimiz temmuz ayında bölgede operasyon gerekçesi ile ana yoldan başlanarak iş makinası ile köylülerin tapulu arazileri içinden, meyve bahçelerinden yüzlerce ağaçları kesilip ekinleri talan edilerek birkaç saat içerisinde 2 km’yi aşkın yol açılmıştır. 

Ve Norşîn ilçesi. Norşîn’e bağlı 26 köyün 18’inde yol sorunu bulunmaktadır. Bazı köylerin içerisindeki yollar kullanılamaz durumdayken bazı köylerin de hem bağlantı hem de köy içi yolları kullanılamaz durumdadır. 

Aynı zamanda Yamaç, Bölmedere, Yazıkonak, Oduncular, Güzelli ve Değirmen köyleri ve Günkırı ile Gölbaşı beldeleri özellikle yaz aylarında su sorunu yaşamaktadır.

Saklı, Çallı, Cevizyatağı, Çayarası ve Yemişveren dağ köyleri yolları daha önceden yapılmasına rağmen 1 yıl içerisinde tekrar kullanılamaz hale gelmiştir. Ulaşımda ciddi sorunlar yaşayan köylüler kalıcı bir çözüm istemektedir.

Elcewaz’a bağlı 28 köyün birçoğunun köy içi parke, su ve altyapı sorunu bulunmaktadır. 

Köylerin altyapısı olmadığından foseptik çukurlarından sızan su ile ihtiyaçları için kullanılan sondaj suları karışabilmekte ve sağlık açısından tehdit oluşturmaktadır. 

Köy okullarının çevre düzenlemelerinin yapılması gereken birçok köy var. 

Karaşeyh köyüne çevre 5 köyden taşımalı gelen öğrenciler var. Fakat okulun yemekhanesi bulunmamaktadır. 

Köy okullarına dışarıdan taşımalı getirilen yemekler besleyici ve sağlıklı olmayıp devamlı aynı yemekler verilmektedir. 

Benzer durumda olan birçok köyde okulların ve kadroların yetersizliği bir başka sorun olarak yaşanmaktadır. 

Tetwan ilçesine bağlı 57 köy ve bağlı mezraları ile birlikte 106 kırsal yerleşim yerinin birçoğunun yolları kullanılamaz durumda ve köylerin su ve altyapı sorunu bulunmaktadır.

Göllü, Çanakdüzü, Koruyaka, Harmanlı, Budaklı, Doluca ve Dağdibi köy yolları yıllardır yapılmayı beklemektedir. Üç bağlantı yolu ile 7 köyün ulaşım sorunu giderilebilecekken mağduriyet yaşatılmaktadır.

Bu anlattığımız sorunlar yaşananların sadece küçük bir kısmıdır. 

Sorunlar çok ama çözme iradesi yoktur. 

Maalesef iktidar halkın hakkı olan kaynakları kendi şatafatına ve yandaşlarına harcamayı, halka gelince de oyunun rengine bakmayı tercih etmektedir. 

Ama biz inanıyoruz ki yerel seçimlerde Bitlis halkı iktidar ve temsilcilerinin tehditlerine boyun eğmeyecek, sandıkta gereken en güzel cevabı vererek kendini de kentini de yönetme iradesi ve gücü olduğunu herkese gösterecektir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.