BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı (BETAV) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve 25-29 Mayıs tarihleri arasında beş gün süren 1. Bitlis Kitap Fuarı Ahmet Arif şiirleriyle coşku içinde sona erdi.

Yazar İnci Aral’ın onur konuğu olduğu fuara 40’ı aşkın yazar, gazeteci, akademisyen katılırken 30’un üzerinde söyleşi yapıldı, mini konserler düzenlendi.

6 bin yıllık bir tarihe sahip Bitlis’te ilk kez düzenlenen Kitap Fuarı’nı Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Eren Üniversitesi de destekledi. Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği fuarın son gününde Birsen Temir Saraç’ın yönettiği söyleşide gazeteci Buket Güler “haberin önü ve arkasını” anlattı. Akademisyen Erol Mütercimler komplo teorisinin, akıl oyunlarının ve stratejinin ne olup olmadığını anlatırken 2023 yılının değişim yılı olacağını belirtti. Beyin cerrahı, yazar ve düşünür Prof. İsmail Hakkı Aydın insan beyninin özelliklerinden başlayarak, dünyadaki büyük dijital dönüşümü ve yapay zekayı anlattı. Emekli Tümamiral Cihat Yaycı önce Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ve “isim babası” olduğu “Mavi Vatan”ı anlattı arkasından da Montrö Anlaşmasının ne olup olmadığını anlattı.

1.Bitlis Kitap Fuarı’nın son söyleşisinde ise bine yakın belgesele imza atan Nebil Özgentürk Ahmet Arif’i, Nazım Hikmet’i, Sabahattin Ali’yi anlattı. Necdet Saraç’ın yönettiği söyleşide hem Özgentürk, hem de dinleyiciler Ahmet Arif şiirleri okudu, hep beraber şarkılar mırıldandı. Özgentürk, Türkiye’nin ve bölgenin acıdan, şiddet sarmalından kurtulmasının önemli olduğunu vurgularken, gönüllere taht kurmuş şairlerin, yazarların hüzne ayna tutmakla kalmayıp, kararlığı ve mücadeleyi öne çıkardıklarını belirtti.

DALKIRAN: HAYALİMİZ GERÇEK OLDU

Fuar kapanış töreninde ise önce Bitlis Halk Oyunları kente özgü oyunları sergilediler, arkasından da Balcılık Marka Ödül Töreni ile ilk üçe girenlere ödülleri verildi.

Kapanışta konuşan BETAV Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, “böyle bir fuar düzenlemek ortak hayalimizdi, bu hayal gerçek oldu. Bu hayalin gerçekleşmesini sağlayan, katkı sunan herkese tek tek teşekkür ederim” dedikten sonra, seneye ”İkinci Bitlis Kitap Fuarı’nda buluşalım” temennisi ile fuarı sonlandırdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.