BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Rahva Kampüsü Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne; Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bitlis İl Jandarma Komutanı Tuğ. General Eyüp Subaşı, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Adilcevaz Kaymakamı İsmail Demir, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, il protokolü, siyasi parti ve sendika temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bitlis Eren Üniversitesi’nin tanıtım filmi gösterimi yapıldı.
Program, Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ın açılış konuşmasıyla devam etti. İsrail’in Filistinde sürdürdüğü soykırımı kınayarak sözlerine başlayan Elmastaş, “Gazze’de yaşananlar hepimizi derinden üzmektedir. İsrail'in bu soykırım eylemini bir kez daha kınıyorum. Tüm uluslararası aktörlerin bu soykırıma bir an önce dur demesini temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.” dedi.
Elmastaş: “Öncelikle, üniversitemizin gücünü ve başarısını şekillendiren öğretim üyelerimize ve idari personelimize teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin azimli çalışmaları, üniversitemizin her geçen gün daha da büyümesini ve gelişmesini sağlamaktadır.“
Bitlis Eren Üniversitesi olarak eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmaların yanı sıra üniversite-şehir, üniversite-bölge ve uluslararası iş birlikleri ile üniversite misyonunu en doğru şekilde yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversitenin fiziki yapılanması ile birlikte akademik kadrosunu da nitelik olarak güçlendirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.
Öğrencilere de seslenen Rektör Elmastaş: “Sevgili öğrenciler, eğitim hayatınızın bu döneminde bilgiye merakla yaklaşmanızı ve en iyisini başarmanızı diliyorum. Üniversite yaşamı, sadece derslerle değil, aynı zamanda kişisel gelişimle de dolu bir serüven olacaktır. Gelişiminiz için ihtiyacınız olan tüm fırsatları size sunacağımızdan şüpheniz olmasın.” şeklinde konuştu.
“Turizm Alanında Önemli Projeler Hazırlıyoruz”
“Turizm” alanında ihtisaslaşan üniversite olarak önemli proje ve çalışmaların başlatıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, “Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Turizm alanında İhtisas Üniversitesi ilan edildikten sonra birçok proje ve çalışmayı programımıza aldık. Bu kapsamda proje ofisimiz süratle hazırlıklara başladı. Bu projeler ile ‘Turizm’ alanında üniversitemiz ve Bitlis’imize çok önemli kazanımlar sağlamış olacağız” dedi.
Rektör Elmastaş, yeni akademik yılındaki beklentilerine de değinerek “2023-2024 akademik yılında üniversitemizin hedefleri arasında daha fazla araştırma ve inovasyon, uluslararası iş birlikleri ve topluma daha fazla katkı bulunuyor. Hep birlikte çalışarak bu hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.Hocalarımızın ve özellikle genç akademisyenlerimizin daha çok araştırmalarını ve daha çok yayın yapmalarını bekliyoruz. Üniversite olarak genç akademisyenlerimizin bilimsel gelişimlerini desteklemeyi önemsiyoruz.“ ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu: "İlimizin en güzide kurumlarından birisi olan Bitlis Eren Üniversitesi birçok alanda ülkemize ve milletimize hizmet edecek gençleri yetiştirmesi yanında, değişik alanlarda yaptığı başarılı çalışmalarla ilimizin tanıtımına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine de çok önemli katkılar sunmaktadır." dedi.
Yeni akademik yılın açılış dersini Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak verdi.
Bitlis Eren Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı açılış töreni ilk ders açılışını Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak verdi. Çapak’ın açılış dersinin konusu “Bölgesel Kalkınmada Misyon Farklılaşması” oldu.
Çapak : “Kalkınma, sadece ekonomik büyümeyle sınırlı olmayan, kültürel, sosyal ve çevresel faktörleri de kapsayan çok boyutlu bir süreçtir. Bölgesel kalkınma ise, bu süreci lokomotif bir rol oynayacak bölgesel unsurlar üzerinden şekillendirir. İşte bu noktada, üniversiteler devreye girer. Üniversiteler, bilgi ve inovasyon üretiminin yanı sıra, yetişmiş insan kaynağının gelişiminde kritik bir role sahiptir. Ancak, her bölgenin kendine has ihtiyaçları ve potansiyelleri vardır. Bu yüzden, üniversitelerin misyonlarını bu ihtiyaç ve potansiyellere göre şekillendirmeleri gerekmektedir. Misyon farklılaşması, üniversitelerin öğretim, araştırma ve topluma hizmet etme yaklaşımlarını, bölgesel ihtiyaçları destekleyecek şekilde özelleştirmelerini ifade eder. Bu farklılaşma, her üniversitenin kendi güçlü yönlerini tanıyarak, bölgesel kalkınma için özgün bir yol haritası oluşturmasını gerektirir. Diğer yandan, ihtisaslaşma, üniversitelerin belirli bir alanda yoğunlaşarak, o alanın gelişimine liderlik etmelerini amaçlar. İhtisaslaşma, üniversitelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerini, bölgenin ekonomik ve sosyal önceliklerine uygun hale getirir. Bunu başarmanın yolu ise, bölgesel paydaşlarla güçlü işbirliklerinden geçer. Sanayi kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları kurulan işbirlikleri bilginin uygulamaya dönüşümünü hızlandırır ve bölgesel inovasyon ekosistemini güçlendirir. Bu süreç, aynı zamanda, üniversitelerin öğrencilere sunduğu eğitimin niteliğini artırır. Çünkü öğrenciler, gerçek dünya problemlerini çözme ve yenilikçi düşünme becerilerini, doğrudan bölgenin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarla geliştirme fırsatı bulurlar.” dedi.
73 Akademisyene Cübbeleri Giydirildi
Açılış dersinden sonra akademik yükselmesini tamamlayarak bir üst akademik kadroya atanan 73 akademisyenin cübbe giyme töreni yapıldı. Akademik yükselme gösteren ve üniversiteye yeni katılan akademik personele profesörlük cübbeleri, Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından giydirilirken Doçent ve Dr. Öğretim Üyeleri’nin cübbeleri ise Rektör Yardımcıları ve Fakülte Dekanlarınca giydirildi. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.