Zamanın birinde 3 tane Tatvan’lı hemşerimiz Akdeniz’de bir yere tatile gidiyorlar.

Bir sahil kentinde, sadece yabancıların alındığı yetişkin kulüplerden birine, yabancı olmadıkları ve damsız oldukları halde, bir şekilde kafalayıp 3 kafadar girmişler.

Girişte bilgi veren personel, ‘Burada tek tip kıyafet giyilir, partneriniz varsa mavi-beyaz, partneriniz yoksa pembe-beyaz giyinmeniz gerekiyor, şurada mağaza var, oradan alabilirsiniz” demiş.

Bizimkiler pempe-beyaz giyinmek için mağazaya girmişler, içlerinden biri diğerlerine;

“Bırê bız direk komple pembe giyinmiyağ, bizim ecelemız var” demiş.

Bizimkiler hep aceleci...

Halbuki acele etmeseler ben adım adım, satır satır, tane tane yazacam ama elimde patlatıyorlar.

Aslında sırada 92 milyonluk yemek peşkeşi vardı da ne zaman ona niyetlensem hesapta olmayan başka bir konu çıkıyor.

Neyse,

Bu sefer ki konumuz Tatvan’da “İmar”.

Nedense “İmar” kelimesi hep yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet vb. nahoş çağrışımlara sebep olur.

Bizde de farklı değil.

Ben aslında "Rahva Bölgesi İlave ve Revizyon 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı" işinde dönen usulsüzlüklerle başlayacaktım.

İlk plan ile usulsüz şekilde değiştirilen planın karşılaştırılmasına ilişkin teknik raporu bekliyordum.

Rapor elime ulaşınca ilk plana yapılan 136 itirazdan sonra "rüşvetle" değiştirilen bölümleri, rüşvet alan kişileri, keyfi olarak nasıl değişiklik yapıldığını tek tek ifşa edecektim.

Ardından Rahva'da yapılması planlanan 18 uygulamasını yazacaktım.

Ama benim ‘planlanan’ diye düşündüğüm olay çoktan bitmiş haberimiz yok.

Uygulama kağıt üzerinde yapılmış, bugün sabah saat 10’da da ihalesi yapılıyor.  

İhale her zamanki gibi bu tip işlerde gidilen yöntem olan KİK m.21/, yani davetiyeli.

Bitlis ile Tatvan arasındaki Rahva bölgesinde bulunan 900 hektar tarla imara açılıyor.

Yeni imara açılan ya da değişiklik yapılan yerlerde bir dizi işlem yapılır.

Bunlardan bir tanesi ve bir anlamda en önemlisi de 18 uygulaması.

3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesinin uygulanmasına halk arasında 18 uygulaması deniliyor.

Bu maddeye göre, imar alanında bulunan arsaların, üzerinde bina olup olmaması ve sahiplerinin onayı aranmadan yollar ve kamu kuruluşlarına veya belediyelere ait arsalarla birleştirilmesi, bunların tekrardan imar planına uygun hale getirilip parsellere ayrılması işlemi yapılır.

Bu uygulama ile arsalar birleştirilir, ayrılır, artık parseller çıkar, arsalardan yüzde 40’a kadar kesinti yapılır falan.

900 hektar çok büyük bir alan ve böylesi bir alanda yapılacak 18 uygulamasında çok ciddi bir rant çıkıyor ortaya.

Bunu daha kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde ilerde tekrar yazacam.

Ama bugünkü sıkıntımız şu;

“Mücavir alan sınırları içerisinde Karşıyaka, Fatih, Örenlik, Dalda ve Benekli sınırları içerisinde yaklaşık 900 hektarlık alanda 3194 sayılı yasanın 18. Madde ve 2981/3290 sayılı yasanın ek 1 madde uygulamalarının yapılması işi”

Parselasyon işlemi bir özel firmaya yaptırılacak.

Bunun için normal şartlarda açık ihale yapılır, meblağ zaten yüksek değil çok küçük bir rakam, uygun teklifi veren firma alır parselasyon işlemini belli kriterlere uyarak yapar.

Bu ihale niçin şartları kesinlikle oluşmadığı halde, açık ihale ile değil de davetiyeli yapılıyor?

Açık ihale olursa, tarafsız, alakasız bir firma alırsa işi daha rahat yapılmaz mı bu iş?

Yoksa hesapta olmayan, alakasız bir firma alırsa bozulacak işler mi var?

Önceki işte yani Rahva’daki ilave planda yabancı bir firmaya vermiştiniz işi, gerekçeniz de ‘Buradan biri olmasın millet gidip rahatsız etmesin’ şeklindeydi ama gelen 136 itiraz dilekçesi ve sahiplerinin iletişim bilgilerini kim A. isimli şahsa verdi?

A. isimli şahsın sizinle alakası ne?

Rahva’da arsasının imar durumunu beğenmeyen, kat artırmak vs. taleplerle gelen vatandaşın normal yollarla gelmesi rahatsızlık veriyor, talebe cevap alamıyor ama A. isimli şahısla görüşüp 30-40 bin lira para verdiği zaman kolaylıkla çözülüyor işi.

Üstelik işi yapan firma yetkilisinin bizzat kulaklarımla duyduğum cümlesi aynen şuydu; “Küçük işleri imar müdürüyle, büyük işleri başkan beyle çözüyoruz”

Hangi işleri?

Bu cümle bir değişiklik talebiyle ilgili yapılan bir pazarlıkta geçen bir cümleydi.

Vatandaşın imar değişiklik talebi parayla mı yapılıyor?

Bugün saat 10’da yapılacak davetiyeli ihale Tatvan’da imar alanında bir dönüm noktası olacak.

Küçük rakamlı sıradan bir ihale gibi görünebilir ama işin perde arkası çok farklı.

İhaleyi iptal edin, açık ve şeffaf bir ihale yapın.

İhale iptal olmazsa eğer komisyonda yer alan üyelere önerimdir şerh düşün, imzalamayın.

Hem 21. madde şartları oluşmadı hem 900 hektar çok büyük bir alandır parselasyon işlemi için ihale yapılmalıdır diye şerh düşün,

Başınız ağrımasın ilerde.

Vallahi benim başım ağrıyor,

Çok uykum geliyor, yazarken başım dönüyor, ben sabah namazı kılıp uyuyorum,

Siz uyumayın!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Servet 4 yıl önce

Bu halkın malını yiyen rant sağlayan peşkeş çekenlerin Allah belasını versin zehir zıkkım olsun. Haramzadeler

Avatar
aydın 4 yıl önce

duyarlılığınızdan dolayı teşekür ederim, gerçekten büyük rantlar dönüyor, kamu mallarına yönelik suç işleyenler, çıkar sağlayanlar gereken karşılığı almalı.

Avatar
vicdan vicdan 4 yıl önce

asıl sorun rahva revizyon imar planıdır. bu planla 3194 sayılı imar kanunu, mekansal planlar yapım yönetmeliği, şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ve kamu yararı gözetilmemiş, şahıs çıkarları ve rant öne çıkarılmış, çevre düzeni planındaki nüfus projesiyonun 2 kat üstü ek nüfusu getirilmiş, 160000 nüfusa hizmet edecek donatı alanı ayrılmamış, kurum görüşlerine başvurulmadan 3 ay gibi kısa bir sürede bitirilmiş, liyakatı yeterli olmayan şehir plancıları tarafından hazırlanmış ve kültür ve turizm bakanlığı gibi saygın bir kurumca onanmış planın tüm kararları ve kamu yararını reddedilmiştir. dava edilmesi halinde revizyon imar planı iptal edilecektir.

Avatar
Eco. eco 4 yıl önce

Tatvan belediyesinde birden çok teknik personel mimar şehir plan ısı inşaat mühendisi var iken tip İmar yönetmeliğini harita Teknikeri olup 20 yıldır vekaleten bakan ecvet ten daha iyi ezberleyecek ve vatandaş arasında ikili oynamadan yasa, yönetmeliğe uygun bir şekilde herkese eşit bir şekilde davranılırdı. Ama ne yazıkki bu ihale işin sadece görünen yüzü fazla kat verme emsalde uymam a başkasına verdiği fazla metrkarelere kötü emsal emsal değil diip geciştiren ecvete tatvanda ne yazıkkı kimse dur demiyor hatta diyemiyor. Yazıklar olsun. Bunu görüpte ses etmeyen dilsiz kalan adamlarda gerçi Tatvan emin ellerde müstehakyır

Avatar
Haritacı 4 yıl önce

Tatvan belediyesinin İmar müdürlüğünü yapan vasıfsız vekil olarak atanan tekniker şahıs herşeyi bilmiş esine vurup bir kaç yasanın sadece madde numarasını ezberleyip ihale mevzuatına hakim olmayan insani ilişkileri sıfır olan bu şahıs yerine teknik bilgi ve donanımı olan adam kayırmayan müteahitten daire alıp fazla kat vermeyeyen bir İmar müdürü gerekli tatvana.garibanı gider bir tandır evi kurabilmek için saatlerce dil döker ama kayle alınmaz. Ama kızına proje götüren kızını götüren adamlara inişte çekmesini bilir