‘Kurt siyasetçi’ diyen gazeteci Aygül’e ceza!

BİTLİS NEWS (TATVAN) - Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Bitlis News Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Sinan Aygül hakkında 2015 yılında Ak Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e "Basın Yoluyla Hakaret Etmek" iddiasıyla açılan ve  verilen ceza için HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) kararı verilen davanın karar açıklama duruşması, Aygül’ün başka bir davadan aldığı cezanın kesinleşmesi üzerine bugün Tatvan 2. Asliye Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada hazır bulunan Aygül hakkında 2015 yılında verilen 1500 TL adli para cezasının hükmü açıklandı. Üst mahkemeye itiraz yolu olmadığı için kesinleşen para cezasını ödememesi durumunda gazeteci Aygül cezaevine girecek.

“MAHKEMENİN BU KARARINA KARŞI SİVİL İTAATSİZLİK HAKKIMI KULLANIYORUM”

Verilen cezanın basın ve ifade özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğuna dikkat çeken gazeteci Sinan Aygül kararı değerlendirdi.

Aygül “Ne yazık ki çok zorlama bir karar. Gazeteciyim ve güncel bir konuda haber verme maksatlı bir köşe yazısı kaleme almıştım. Görülen davada yazdığım yazıda söz konusu siyasetçi ile ilgili ‘Kurt Siyasetçi’ şeklinde bir tabir kullandım. Bu bir deyim ve anlamı da açık. İlgili kişi de bir siyasetçi. Eleştiri sınırları belli. Dava açılması bile abesken bu davadan ceza almak basın ve ifade özgürlüğü açısından çok acı bir durum. Eleştirilerin odağındaki siyasetçi hadi suç duyurusunda bulundu diyelim, bir savcının bunu dikkate alıp dava açması, bir mahkemenin bu ifadeye ceza vermesi kabul edilebilir bir durum değil. Evet itiraz yolu kapalı, kesinleşeceği için infazı gerçekleşecek belki ama bu dava kesinlikle Anayasa Mahkemesinden ya da İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinden dönecek bir dava. Tamamen kamu menfaati gözetilerek yapılan ve kesinlikle eleştiri sınırları içinde kalan ifadeler yüzünden ceza almış olmayı kabullenemiyorum. Bu karara boyun eğmek benim mesleğime duyduğum saygıyı zedeleyecektir. Mahkemenin bu kararına karşı sivil itaatsizlik hakkımı kullanıyorum, adli para cezasını ödemiyorum, beni tutuklayıp cezaevine atsınlar. Basın ve ifade özgürlüğüne karşı ayyuka çıkmış bir düşmanlığı ve hasımane tutumu bu ceza özelinde teşhir etmek için bu kararı aldım. Kararımın arkasındayım.”

“VERİLEN CEZA HUKUKİ DEĞİL”

Gazeteci Aygül’e verilen cezanın hukuki olmadığına dikkat çeken Av. Fırat Epözdemir ise eleştirilerin cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açabileceği ve cezalandırılma korkusunun çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engel olabileceğine dikkat çekti.

Av. Epözdemir “Müvekkil tarafından bir siyasetçiyle ilgili yapılan haber içeriği bir bütün olarak insanların haber alma özgürlüğü ile Anayasa'nın 26. Maddesi ve AİHS'in 10. maddesi kapsamında kalan ifade hürriyeti kapsamındadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına bakıldığı zaman, rahatsız edici de olsa siyasetçilere, kamuoyunca tanınan kişilere ve kamusal yetki kullanan veya kullanmış olan görevlilere ilişkin yapılan eleştirilerin cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açabileceği ve cezalandırılma korkusunun, çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engel olabileceği anlaşılmaktadır. Müvekkilin gazetecilik faaliyeti kapsamında eleştirdiği kişi bir siyasetçi olup mahkemenin yapılan eleştiriyi suç kabul edip müvekkili cezalandırması AİHM içtihatlarıyla da çelişmektedir. Özetle, müvekkilin cezalandırılmış olması maalesef hukuki değildir.  Bundan dolayı verilen kararın kesin karar olması nedeniyle konu tarafımızca Anayasa Mahkemesi ve gerekmesi halinde devamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınacaktır.” Dedi.

Ne olmuştu?

Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi 10.12.2015 tarihinde www.bitlishaber.com adresli haber sitesinde Bitlis’te "Nemrut Jeopark" ve "Jeotermal Enerji Tesis" projelerinin iptal edilip AKP'ye yakın isimlere peşkeş çekileceğine ilişkin “Jeo-Vurgun” başlığıyla yazdığı köşe yazısında dönemin AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e "Basın yoluyla hakaret etmek" iddiasıyla gazeteci Sinan Aygül hakkında dava açarak ceza verilmişti. Mahkeme heyeti yaptığı yargılama neticesinde Aygül hakkında 1500 TL adli para cezası verilmesine hükmederek hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar vermişti. Gazeteci Aygül’ün 2019 yılında bir cinsel istismar olayını haberleştirdiği için aldığı hapis cezası onanınca hakkında verilen HAGB kararları bozularak hüküm açıklandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.