HEDEP'li Gökalp "Bütün karar süreçlerinde kadının eşit temsiliyeti sağlanmalıdır"

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp mecliste yaptığı konuşmada eş başkanlık sisteminin yaygınlaştırılmasına ve kadının karar süreçlerine katılımının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Gökalp'in konuşması şöyle;

"Politik duruşundan ödün vermeden cesaretle sisteme meydan okuyan ve bu uğurda yaşamını kaybeden kadınları minnetle ve saygıyla anıyorum. Cezaevlerinden erkek ve tekçi egemeni, erkek adalet sistemini yargılayan yürekli kadınları, mücadele arkadaşlarımızı buradan selamlıyorum.

Türkiye'de kadınlar erkek şiddetine, erkek adalete, yoksulluğun kadınlaşmış hâline karşı her gün, her an sokakta, meydanlarda, duruşma salonlarında, cezaevlerinde, fabrikalarda, evlerde, kısacası, yaşamın her alanında muazzam bir direniş göstermektedirler. Her renkten, her kültürden, her sınıftan kadınların sorunları benzerdir. Bu benzerlik dünyanın her yerinde erkek egemen sistemlerin de benzer olmasından kaynaklanmaktadır. Savaşa, sömürüye, talana ve şiddete endeksli erkek egemen sistemler dünyayı karanlık bir çıkmaza sokmuştur. Biz kadınlar emeğimizle ilmek ilmek örmeye çalıştığımız barış ve özgürlük temelli mücadelemizle, daha güzel ve daha özgür bir yaşamın mümkün olduğuna olan inancımızla bu karanlığı aydınlığa çevirmeye, yaşamı değiştirmeye ve dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu ruh ve inançla kadın düşmanı bir ittifakın hâkim olduğu iktidar bloku her an, her saniye kadın kazanımlarına saldırmak, kazanımlarımızı yok etmekle uğraşırken kadınlar bir adım bile geri adım atmadı, atmayacaktır.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ve mirasını devraldığı siyasi geleneğin büyük bir mücadele ve bedeller sonucunda bu ülkeye kazandırdığı en büyük kazanımlarından biri eş başkanlık sistemidir. Eş başkanlık sistemi, kadını yaşamın bütün alanlarında irade sahibi yapmayı, bütün politik alanlarda eşit temsiliyeti, kadının bir irade olarak kentsel yönetim süreçlerine katılımını sağlamayı ve yerel yönetimlerde demokratik bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmayı hedefleyen bir sistemdir ancak AKP iktidarının en çok saldırdığı ve en çok korktuğu da eş başkanlık sistemidir. Eş başkanlığı belediyelerimize kayyum atamanın gerekçesi yapması, eş başkanlık sistemini kriminalize etmeye çalışması tam da bu yüzdendir. Oysa biz diyoruz ki siyasi alandan başlayarak bütün karar süreçlerinde kadının eşit temsiliyeti sağlanmadan toplumsal hiçbir sorun çözülemez çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınların bütün toplumsal sorunlarda sorunun bir parçası olarak çözümün de bir parçası olmak zorundadır. Kadını aile kurumuyla sınırlayan, eve hapseden yaklaşımlar, sözde kadını kutsadıklarını iddia eden zihniyetler aslında savaşın, rantın, sömürünün ve çözümsüzlüğün devamını amaçlamaktadır.

Bu sebeple Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak bütün toplumsal ve siyasal alanlarda kadının yaşadığı sorunların çözümüne ilk adım olarak eş başkanlık sisteminin bütün karar alma süreçlerinde uygulanması gerektiğine, eş başkanlık modelinin tüm ülkede hayata geçirilmesinin sadece kadınların yaşadığı sorunlar değil, toplumsal sorunların çözümü noktasında devrim niteliğinde bir gelişme olacağına inanıyoruz. Bu kadın devrimini gerçekleştirene kadar da mücadeleye devam edeceğimizin sözünü buradan da bütün kadınlara veriyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.