Bitlis milletvekili Olan cezaevi sorunlarını meclise taşıdı

BİTLİS NEWS (AHLAT) - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan T-Tipi Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerini TBMM gündemine taşıdı.

DEM Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Hüseyin Olan soru önergesinde şunları söyledi: “Ahlat T-Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında tutulan kadın ve erkek tutuklu/hükümlülerden alınan beyanlar doğrultusunda bu cezaevlerinde hak ihlalleri yaşandığı tespit edilmiştir. Bitlis Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, meslektaşlarının başvuruları üzerine son dönemde yaşanan hak ihlallerinin tespiti ile ilgili olarak raporlama çalışmaları kapsamında cezaevine ziyaretler gerçekleştirmiştir. Tutuklu/hükümlüler ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde edinilen tespit ve izlenimler raporlaştırılmıştır.”

Hüseyin Olan önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Cezaevi İdare Gözlem Kurulunun hukuki statüsü nedir? Mahkeme kararlarının üzerinde ceza verme veya ceza uzatma yetkileri var mıdır? 

  2. Ondan fazla hükümlünün; ikinci ve üçüncü defa Cezaevi İdare ve Gözlem kurulu tarafından neden üç veya altı ay daha tahliye süreleri uzatılmaktadır?

  3. Tutuklu/hükümlülerin, kitap sayıları neden 7 ile sınırlandırılmaktadır? 

  4. Ahlat’ta yeterli sağlık personeli bulunmadığından ötürü Tutuklu/hükümlülerin tedavileri Tatvan veya Van’da yapılmaktadır. Cezaevi bu konuda çözüm üretmemektedir. Bakanlığınız sorunun çözümü için herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

  5.  Koğuşların yatak kısmı hariç odanın mutfak kısmını görür şekilde gün boyu açık olacak şekilde kameralar yerleştirilmiştir. Özel hayatın gizliliği korunması için Bakanlığınız bu konuda bir düzenleme yapacak mıdır?

  6. Yemeklerin besin kalitesinin düşük olduğu, yetersiz ve sağlıksız bir beslenme olduğu, yemek çeşitleri ve porsiyonlarının az olmasıyla birlikte yemeklerin yapılışında kullanılan ürünlerin hijyenik olmadığı belirtilmesine rağmen Cezaevi İdaresi neden bu konuda bir çözüm üretmemektedir?

  7. Başka cezaevine sevk için neden taleplere cevap verilmemektedir?

  8.  Dış kantinden hangi sebeplerden ötürü istenilen besin veya gıda ürünü gelmemektedir?

  9.  Adli tutuklu ve hükümlülerin konuşma süresi siyasi mahkumlara göre neden daha fazladır?

  10. Siyasi tutuklu ve hükümlülerin talep ettikleri TV kanalları cezaevi yönetimi tarafından hangi gerekçeyle verilmemekte ve TV’de kanal sınırlamasına gidilmektedir?

  11. Siyasi tutuklu ve hükümlüler; hobi, etkinlik, atölye haklarından neden faydalanamamaktadır?

  12. Tutuklu/hükümlülerin spora çıkma hakkı ayda 40 saat olmasına rağmen bu talepleri neden kabul edilmemektedir?

  13. Tutuklu/hükümlülerin; sorunlarını, taleplerini aktarmak için verdikleri hiçbir dilekçeye neden cevap verilmemekte ve  savcı ile görüştürülmemektedir?

  14. Tutuklu/hükümlüler avukat görüş odasına getirilirken personeller tarafından neden duvar dibinden yürümeye zorlanmakta, sayım yapılırken zaman zaman tutuklu/hükümlülere neden kötü muamele yapılmaktadır?

  15. Yabancı tutuklu/hükümlülerin aileleriyle görüşmelerinde hangi sebeplerden ötürü sıkıntı yaşamaktadırlar?

  16. Tutuklu/hükümlüler oda değişimi taleplerinin ancak oda arkadaşlarıyla kavga ederlerse mümkün olacağını söyleyerek suç işlemeye teşvik edildiklerini, aktarmışlardır. Bakanlığınız hem konuda hem de yukarıda bahsedilen diğer hak ihlallerini yerinde tespit etmek amacıyla cezaevi hakkında bir soruşturma yürütecek midir? Yürütecekse bu soruşturmayı kamuoyuyla paylaşacak mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.