Asla katil olduklarını kabul etmediler... 

Bugün Öldürülen Gazeteciler Günü... 

Hikaye, 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü üzerinde vurularak öldürülen Serbesti gazetesi yazarı Hasan Fehmi Bey'le başlıyor.

"Daha her şey o kadar yeniydi ki. İkinci Meşrutiyet ilan edileli henüz sekiz olmuştu. Abdülhamit tahttan indirilmemiş ama yönetim İttihatçıların eline geçmişti. Zat-ı şahanelerinin hiçbir yetkisi kalmamıştı. Sadrazam Hüseyin Hilmi Paşanın başkanlığında kurulan kabineyi gerçekte Enver, Talat ve Cemal paşalar yönetiyordu. Basın sözde özgürlüğe kavuşmuş sansür kaldırılmıştı ama İttihatçılara ters düşecek tarzda yazı yazanlar karşı koyanlar, vatan haini saylıyordu."

Hasan Fehmi, ailesi Yunanistan'dan göç etmiş, Mekteb-i Sultani'de okumuş, Fransa'ya kaçmış Jöntürklerden etkilenmiş, Mülkiye'ye girmiş, Paris'e gitmiş, Meşrutiyet'in ilanıyla geri dönmüş fakat İttihatçılara ihtiyatla bakan biriydi. Serbsesti gazetesi hiç kimseye yakın durmayacak, özgürlükleri savunacaktı. Hasan Fehmi'nin ilk işlerinden biri şeyhülislamın yolsuzluklarını ve İttihatçıların buna nasıl göz yumduğunu yazmak oldu. Cenazesinde 50 binden fazla insan yürüdü. "

Hikaye hiç bitmedi ve hap aynı maalesef... 

Bütün dünyada sistem hep aynı. İktidardaki güçler kendilerine karşı gelenleri türlü yollarla susturmaya ya da yok etmeye çalışıyor.

Bu topraklar nice cinayetler gördü, işkenceleri, gözaltıları, tutuklamaları, sürgünleri, sansürleri, türlü türlü baskıları da eklerseniz vahşi bir dosya çıkıyor karşımıza, acı olan kesintisiz devam ediyor olması...

Failler ezici çoğunlukla İktidar olanlar, güçlü ve Devlet olanlar oldu ya da bu aygıtın tetikçileri, ve asla kabul etmediler katil olduklarını asla ititraf etmediler, asla özür dilemediler...

Çok acı duyarak, katledilen Bitlis'li gazeteci evlatlarımız, bizim çocuklarımız Ferhat Tepe ve Sayfettin Tepe başta olmak üzere, saygıyla anıyoruz tüm katledilen gazetecileri...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.