Tiryaki: Tatvan'da halkın oylarının takipçisi olacağız

BİTLİS NEWS (YEREL SEÇİM) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis’in Tatvan ilçesinde ki seçim sonuçları ve geçersiz sayılan 2 bin 276 oy için İlçe Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesini sundu. HDP’li heyet itirazın ardından HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Tatvan Belediye Eşbaşkan adayları Serap Çakmak Genç ve Habip Yeşiltepe ile HDP ve DBP ilçe yöneticilerinin katılımı ile konuya ilişkin ilçe binasında açıklama yaptı.
 
‘TATVAN’DA DA HAKSIZLIK YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR’
 
Açıklamada konuşan HDP'li vekil Gaydalı,“Biz itirazımızı yaptık, halkımızın kendi oylarına sahip çıkmasını istiyoruz. Gerekçelerimizi belirttik. İnşallah adil bir karar verilir” dedi.
 
Gerçekleşen seçimlerde  bir çok ilde yapılan haksız ve hukuksuzluğun Tatvan’da da yapılmaya çalışıldığını söyleyen Meral Danış Beştaş da şimdi diğer seçimlere daha az kullanılan bir yöntemin kullanıldığını belirtti.
 
İllere taşımalı seçmen getirerek, küçük illerin, beldelerin hatta büyük ilçelerin seçim sonuçlarının belirlenmeye çalışıldığına dikkat çeken Beştaş,"Tatvan’da iptal edilen, geçersiz sayılan çok sayıda oy var. Seçmen listelerine baktığınızda Tatvan, Bitlis nüfusuna kayıtlı olmayan ve dışarıda getirilen seçmenlerin listesi de elimizde mevcut. Bugün ilçe örgütümüz itirazlarını seçim kuruluna sundu. Biz Tatvan Seçim Kurulu'nun bu itirazı biran önce kabul etmesini ve baştan tüm oyların sayılmasını önemle hatırlatmak istiyoruz. Burada peşinde olduğumuz mesele, Tatvan halkının iradesinin gerçek anlamda ortaya çıkmasıdır. Özellikle itirazımızı kabul etmelerini ve 275 gibi düşük bir sayı ile Tatvan halkını iradesinin bu şekilde tecelli ettiğini kabul edemeyeceğimizi ifade etmek istiyoruz. Şuanda ortada kazanan yoktur. Biz bu farkın bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünüyoruz” ifadesinde bulundu. 
 
‘GEÇERSİZ OY SAYISI ARADAKİ FARKIN YEDİ KATTI’
 
Son olarak konuşan Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki ise Tatvan Seçim Kurulu'na üç ayrı itiraz başvurusun yapıldığını ve yapılan itiraz başvurularının da tüm oyların tekrardan sayılması yönünde olduğunu belirtti. Tiryaki, “Bizim adaylarımız ile AKP’nin aldığı oy arasındaki oy farkının 295 olması ve geçersiz sayılan oyların ise 2 bin 276 olması. Dolayısı ile geçersiz oylar aradaki farkın yedi katı. Sonuçlara doğrudan etki edecek bir rakam. Ve elimizde örnekleri olan geçersiz oy pusulaları, aslında geçerli sayılması gereken oyların bir biçimde geçersiz sayıldığını gösteriyor. Hal böyleyken tüm oyların yeniden sayılması en adil çözüm olacaktır" dedi. 
 
Tüm oyların sayılmasının kabul edilmemesi durumunda geçersiz oyların sayılmasını istediklerini belirten Tiryaki, "Gerçekten 2 bin 276 çok büyük bir rakam. Tatvan’daki eğitim seviyesi 24 Haziran seçimlerinden bu yana düşmediğine göre,  aynı anda bu kadar oyun geçersiz sayılması, bu kadar yanlış oy kullanılması çok da inandırıcı gözükmüyor. Biz bunların önemli bir bölümünün aslında geçerli oylar olduğunu düşünüyoruz” diye belirtti. 
 
‘TUTANAKLAR ÜSTÜN KÖRÜ DÜZENLENMİŞ’
 
Tiryaki konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gerçekten sandık sonuç tutanakları üstün körü düzenlenmiş. Yine doldurulması gereken bölümlerin önemli bir bölümü yok. İlçe seçim kurulunda gelen oy pusula sayısı yok,  geçersiz sayılan oy pusulası sayısı yok, imha edilen zarf sayısına ilişkin bilgiler yok,  geçersiz nedenleri hiçbir şekilde açıklanmamış. Dolayısı ile bu biçimde doldurulan formlara dayalı olarak gerçekten yanlışlığın olduğunu düşünüyoruz. Ortada adil bir seçim yok. Adil koşullarda seçime girmedik.  Yüzlerce seçmen buraya taşındı. Yaklaşık 800 seçmenin hukuka aykırı buraya taşındığını biliyoruz. Onun için tüm hukuksal yollara başvuracağız. Hep birlikteyiz. Sonuna kadar halkımızın oylarının takipçisi olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın."

YEŞİLTEPE 'HAKKIMIZ OLANI KİMSEYE VERMEYİZ'

HDP Tatvan Belediye Eş Başkan Adayı Habip Yeşiltepe ise seçimi kazandıklarını ancak hileyle alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek 'Biz bu seçimin kazananıyız. Hileyle seçimi bizden almaya çalışıyorlar. Adaletli bir şekilde oylar sayılsın, kaynedersek diyeceğimiz bişey yok ancak hakkımız olan bir şeyi de kimse elimizden alamaz.' dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adalet döner 5 yıl önce

2009 da Sn. M.Emin Peker'in sözde kaybettiği seçimde, O zamanki adı neydi her yıl isim değiştiren parti hile yapıp seçim kazanmıştı. Ak parti seçime itiraz bile etmedi. Peker ve Aksoy gayet iyi hizmet etti Tatvan'a. A.Ok da iyi insandı.2009 kaybeden Şimdi uzaktan akrabası Sn.Yeşiltepe seçimi kaybetti. Yeşiltepe iyi biri fakat Allah ın takdiri. Bitlis News teşekkürler.

Avatar
Mirhat 5 yıl önce

Malazgirt tatvan ve adilcevazda cok büyük haksızlık yapıldı secimi hileyle aldiniz kimsenin elinden bisey gelmedi ama Allah bunun hesabini size soracak

Avatar
Mirhat 5 yıl önce

Malazgirt tatvan ve adilcevazda cok büyük haksızlık yapıldı secimi hileyle aldiniz kimsenin elinden bisey gelmedi ama Allah bunun hesabini size soracak