Hemen hemen tüm hayvan sahiplerinin kaygılandığı için en çok muhatap olduğumuz sorulardan biri; “Kedim veya köpeğim kızgınlık gösteriyor ne yapabilirim?”

Kediniz veya köpeğiniz belli bir döneme eriştiğinde onun için yapabileceğiniz en iyi şey kısırlaştırmak...

Köpekler 6 aylık erişkinliğe ulaşmalarının ardından yılda iki kez 3 hafta sürecek kızışma dönemlerine girer. Kediler ise 4 aylık erişkinliğe ulaşmalarının ardından her 34 haftada bir kızışma dönemine girer.

Kedi ve köpeklerde hamilelik ise yaklaşık 63 gün sürer.

Dişi hayvanların ilk kızışma dönemlerinden önce kısırlaştırılması gerekir. 8 haftalık erişkinliğe ulaşmadan önce kısırlaştırılan hayvanlarda meme kanseri ve rahim enfeksiyonu gibi hastalıklara yakalanma riskinin önüne geçmiş oluruz.

Aynı şekilde erkek kedilerinde 4 aylığa ulaşmadan kısırlaştırılması testis kanseri vb. hastalıkların oluşması riskinin önüne geçilmiş olunur.

Peki nasıl kısırlaştıralım?

Öncelikle veteriner hekiminize bu konuda danışın. Gerekli muayeneleri yaptıktan sonra dişilerde ovarıohysterectomy, erkeklerde ise kastrasyon işlemi uygulanır.

Operasyon yaklaşık 20 ile 30 dakika sürer. Yaklaşık 7 ile 10 gün süre içerisinde de hayvanda iyileşme izlenir.

Operasyon sonrası hayvanımda ne gibi davranış değişiklikleri olur?

Operasyon sonrası hayvan anesteziden uyandıktan sonra ağrısı olduğunda bir süre yalnız kalmak isteyecek yanınıza yaklaşmak istemeyecektir.

Tabiri caizse size trip atacak ama bu korktuğunuz gibi uzun sürmeyecektir.

Hayvanınız eskiye oranla daha sakin, daha sevecen, daha uysal olacaktır. Hafif kilo alımı olacaktır bunun sebebi iştahının artmasındandır. Düzenli egzersiz ve az yemek verilmesiyle bu problemin önüne geçebilirsiniz.

Hayvanların üreme sistemlerine müdahale etmiyor muyuz?

Kedi ve köpekleri evcilleştirerek, evimizde onlara bakarak zaten doğaya da, hayvanlara da müdahale etmiş bulunuyoruz.

Bu saatten sonra hayvanlara yapabileceğimiz iyilik, popülasyonlarının olağan dışı şekilde artmasının önüne geçmek, barınakların kapasitesinin üzerinde dolmasını engelleyerek hayvanların kötü muamele görmesini, hayatlarına son verilmesini önlemek ve sokaklarda yüz binlerce hayvanın kötü şartlarda yaşamasına yol açmamak olacaktır.

Sevgiyle kalın…

----------------------------------------------------------------------

Dilan HİSAR Kimdir?

1991 Tatvan doğumlu olan Dilan Hisar ilkokulu İstasyon İlköğretim Okulunda, liseyi Tatvan Atatürk Lisesinde okudu. 2015 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden mezun olan Hisar, öğrencilik yıllarından itibaren aktif saha çalışmasında bulundu.

2014'te Mersin Petical Hayvan Hastanesinde çalışan Hisar, 2015'te Tatvan Belediyesi Rehabilitasyon ve Kısırlaştırma Merkezinde uzun süre gönüllü hekimlik yaptı.

2016 yılından bu yana da Bitlis Belediyesi hayvan barınağında veteriner hekim olarak calismaktadır. Hisar, hayvan hakları alanında çalışma yürüten "Bir Damla Yaşam Derneği"nin başkanlığının yanı sıra, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Bitlis üyeliği ve delegeleği görevlerini de yürütüyor.

----------------------------------------------------------------------

NOT: DEĞERLİ OKURLARIMIZ, CEVAPLANMASINI İSTEDİĞİNİZ SORULARI VE İŞLENMESİNİ İSTEDİĞİNİZ KONULAR HAKKINDAKİ ÖNERİLERİNİZİ YAZIYA YORUM ŞEKLİNDE YAZABİLİR YA DA YAZARIMIZA E-POSTA İLE ULAŞTIRASİLİRSİNİZ. SORULAR VE ÖNERİLER BİR SONRAKİ YAZIDA ELE ALINACAKTIR.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.