banner91

Tekstilde 2. el makine teşviği doğuya yatırımı artıracak

BİTLİS NEWS (GÜNCEL) - Tekstıl ve konfeksiyon sektörünün beklediği ikinci el makinelerde teşvikin sektörü hareketlendirmesi bekleniyor. 

Yeni düzenlemeye göre, birinci ve ikinci bölgedeki illerde gerçekleştirilen hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerine yönelik yatırımlar için sağlanan makine ve teçhizatlar kararda belirtilen 34 şehre taşınırsa, istihdam desteğinden yararlanabilecek.

İkinci el tekstil makineleriyle yapılacak yatırımlar, aynı illerdeki sıfır makinelerle gerçekleşen yatırımlara sunulan istihdam teşviklerinden 3-5 yıl arasındaki sürelerle yararlandırılacak.

CARİ AÇIĞA POZİTİF KATKI

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Gültepe, kararla, firmaların yeni makine için ayıracakları bütçeyi istihdama ve fabrika binaları satın almaya harcayacaklarını dile getirdi.

"Büyük firmaların doğu illerine yatırımlarında da artış gözlemlenecek. Teşvik ile üretici firma yatırım yapmak için yeni makineye ihtiyacı olmayacak. Bu ithalatı da azaltacağından cari açığa pozitif yansıyacak" dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu ise depolarda atıl duran eski teknolojili makineleri Anadolu'ya taşıyarak ilave kapasite yaratmak istediklerinin altını çizdi.

Kararın özellikle atölye niteliğindeki küçük ölçekli işletmeler için önemli olduğunu belirten Karasu, "Teşvikli iller bu düzenlemeyle hareketlenecek. Biz de sanayiciyi bu illere yönlendireceğiz. Büyük ölçekli şirketlerin doğuya yönelmesi için ise teşvikin 2 yıldan uzun olması gerekiyor. Bunun için görüşüyoruz" dedi.

Düzenleme; Elazığ, Erzincan, Malatya, Sivas, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerini kapsıyor.

İSTİHDAM HIZI ARTACAK

Sanayı ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, düzenlemeyle istihdam hızını artıracaklarını, mevcut tesislerin yenilenmesini sağlayarak, yatırımcıların yenilikçi ürünlerini rekabetçi olarak üretmelerini ve yeni ihracat pazarları yakalamalarını temin edeceklerini söyledi.

Varank teşvikle gelişmekte olan illerde, özellikle tekstilde, istihdam oluşturulmasını sağladıklarını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bitlis 5 yıl önce

Bitlis'te o işler inşAllah bitsiad öncülüğünde çok daha iyi olacak