HDP'li Gaydalı personel alımlarını sordu?

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, son yıllarda personel alımlarında uygulanan sözlü ve uygulamalı mülakat sistemi ile ilgili meclise soru önergesi verdi. 

Gaydalı'nın soru önergesi şöyle; 

"Kamuya alımlarda 2016 yılında başlatılan sözlü ve uygulamalı mülakat sistemi birçok alanda sorunları da beraberinde getirmiştir. AKP yetkilileri her ne kadar artık liyakat ölçüleri ile alım yapılacağını dile getirse de referansı liyakatin ön koşulu olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda bakanlık ve ilgili müdürlüklerde gerçekleşen mülakatlarda AKP’li yetkili ve milletvekilleri tarafından referans mektupları yazılmaya başlandı. 

Bu uygulama KPSS’nin değerini azalttı ve normal koşullarda KPSS puanları ile hiçbir yere yerleşemeyecek olan kişiler, memurluk hakkı kazanırken yüksek puan alanlar ise ilgili komisyonlar tarafından verilen düşük puanlar ile elendi. Bilginin ve başarının kıyası referansta yer alan siyasilerin sayısı ile ölçülmeye başlandı. 

Bilginin referansa, başarının ise siyasi ideolojilere kurban edildiği bu sistem tüm kurum ve kuruluşları etkilemiştir. 

Bu durumun yaşandığı kurumlardan biri de Orman Genel Müdürlüğüdür. 

Sözleşmeli personel pozisyonunda 1150 Orman mühendisi alınacağı açıklamış ve 24.09.2019-07.10.2019 tarihleri arasında başvuruları almıştı. 11.10.2019 tarihinde sözlü ve uygulamalı sınava katılmaya hak kazananlar Orman Genel Müdürlüğünün sayfasından ilan olunmuştu. 

Sözleşmeli personel alımı için 22.10.2019-26.12.2019 tarihlerinde Ankara’da komisyon kurularak değerlendirmelerini gerçekleştirmiştir.

Bu güne kadar genelde adayların KPSS ve komisyon tarafından verilen puanları hesaplanarak kimlerin asil, kimlerin ise yedek oldukları kurumların internet sayfalarında yer alıyordu. 2019 yılında OGM tarafından gerçekleşen mülakatın sonuçları komisyon tarafından kamuoyuyla paylaşılmamış, “https://isealim.ogm.gov.tr/ adresindeki sistemden e-devlet şifreleri ile öğrenebilecektir” ibaresiyle mülakata katılan adaylara duyuru yapılmıştır. 

Bu durum komisyon tarafından verilen puanların kamuoyu tarafından bilinmesini ve adayların kendilerini başka adaylarla karşılaştırabilmelerini de imkânsız hale getirmiştir. Hâlihazırda mülakat sistemi üzerinde bu kadar olumsuz değerlendirme yer alırken bir de atanan sözleşmeli personelin hangi puanlamalarla atandığının kamuoyuyla gizlenmesi mevcut eleştirilerin de haklılığını ispat niteliğindedir. 

Bu bağlamda;

Listeleri açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir?
Söz konusu atanan sözleşmeli personelden kaçı ile ilgili AKP’li siyasilerden referans yazısı komisyona gelmiştir?
Mülakat tekniğinde benzer soruların soruluyor olmasına rağmen puanlamayı neye ve kime göre yapmaktasınız?
Göreve alınan adaylardan kaç tanesi kadın, kaç tanesi erkektir?
Komisyon üyelerinin siyasiler tarafından aranması, yine siyasiler tarafından baskı altına alınması karşısında ne gibi önlemler almaktasınız?
Bakanlık olarak referans olduğunuz bir aday bulunmakta mıdır?
Göreve atanan personelden kaçı AKP üyesi veya yakınıdır?
Sözlü ve Uygulamalı mülakat sisteminde adaleti hangi ölçülerde belirlemektesiniz?
Komisyon mülakata katılan adaylardan kaçına KPSS puanından daha düşük puan vermiştir? Bunların kaçı göreve alınmıştır?
Komisyon mülakata katılan adaylardan kaçına KPSS puanından daha fazla puan vermiştir? Bunların kaçı göreve atanmıştır?"
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali norsin 4 yıl önce

Güroymak belediyesi personel alımimda üsulsüzlük yapilmistir Eşbaskan basta olmak üzere belediye meclis üyeleri KENDI YAKINLARINI işe almaktadırDurum parti anlıyışına ters ters düsmektedir

Avatar
Leyla 4 yıl önce

Sizin belediyeleriniz çol mu usule uygun personel alıyor da pişkin pişkin eleştiri yapıyorsunuz? Onlar en azından göstermelik de olsa bi mülakat yapıyolar personel alınacağına dair bir ilan veriyolar. Ya siz? Norşen belediyesi hiçbir ilan haber olmadan personel alımı yapıyor itiraz ettiğimizde ise hiçbir gerekçe bulamıyor. Sizin onlardan pek fe bir farkınız kaldı mı acaba ?

Avatar
Dilvin 4 yıl önce

Akp belediyeleriyle ilgilenmekten kendi belediyelerinizi incelemeye zaman kalmıyor herhalde. Ben Bitlis’in Güroymak ilçesinde oturuyorum sosyoloğum ve belediyemizin sosyolog alacağını duyup dosya bıraktım. Fakat ne mülakata çağırıldım ne de hiçbir şekilde bilgilendirildim ve sonradan bir encümenin yeğenin alınacağını duydum. Sizce bu durum usülüne uygun mu? Sizden ilgilenmenizi rica ediyorum.

Avatar
Burhan tunç 4 yıl önce

Tam da eleştirisini verdiğimiz bu konunun HDP li Güroymak belediyesi tarafından da yapılmaya çalışıldığı aşikar olmuştur yıllardır bas bas bağırıp mücadelesini verdiğimiz eşitlik ve hakların mutlak zeminde müdafaa edilmesi değerimizi basite ve hiçe sayan zihniyetleri en ağır şekilde eleştirip gerekli işlemlerin derhal kendilerine yönelik yaptırımlarıyla birlikte uygulanması önem arzetmekte

Avatar
Dilvin 4 yıl önce

Akp belediyeleriyle ilgilenmekten kendi belediyelerinizi incelemeye zaman kalmıyor herhalde. Ben Bitlis’in Güroymak ilçesinde oturuyorum sosyoloğum ve belediyemizin sosyolog alacağını duyup dosya bıraktım. Fakat ne liyakata çağırıldım ne de hiçbir şekilde bilgilendirildim ve sonradan bir encümenin yeğenin alınacağını duydum. Sizce bu durum usülüne uygun mu? Sizden ilgilenmenizi rica ediyorum.

Avatar
Yurttaş 4 yıl önce

Tamamiyle hayal kırıklığı dönüp bir kendinize bakın bu halkın duyguları ile oynamaktan vazgeçin artık ver akp usulsüzlük yapıyor öyle de biliniyor yurttaşlar da o yüzden Hdp ti seçti ama Bitlis’te kazanan tek belediye Norşine bir gidin ne hizmet var ne şeffaf olma ne de halkla iç içe olma belirli bir kaç yandaşa kum Çakır verilmes dışında . Her taraf pislik içinde Yardıma muhtaç olan kişilerden ise uzak duran bir yönetim . Personel alımı ise gizli kapaklı yapılıp kendi akrabalarına rant sağlama derdindeler kimsenin umrumda değil kim ne diyor ne ediyor hizmetmiş. Yazık bir daha kesinlikle oy vermicem

Avatar
sipan ararat 4 yıl önce

31mart seçimlerinde norşine gidip oy kullandım bugün itibari ile bin pişmanım neden mi dilek ozan hikmet taşdemir genel merkezin bunlar kadar suçu var ki ihraç etmiyorlar mazlum halkın oylarıyla gelmiş ve o koltuğu kirlettikleri açıktır halka hizmet yok halka temas yok memur gibi ayın 15i gelsede maaşımı alsam misali zehir zıkkım olsun

Avatar
sipan ararat 4 yıl önce

kayumun iki buçuk yılda halka zulüm ettiğini gördük sonra kayumun bütün faaliyetlerinide meclisten geçirildiğinede şahit olduk hikmet taşdemir dilek ozan partiyi bitirme aşamasına getirdiniz personel alımı belediye yönetimi kendi aralarında paylaşılmış ve alinmiş bu kadar açık ahpap çavuş ilişkisi bir daha hdp nin ideolojik yapısı çizgisi bu ise ben hdp li değilim yazık ki bu kadar emek bu kadar bedel ödeniyor norşin ilçe örgütünün neden sizi istemediğini böylece anlamış olduk