BİBACEM ‘Gazeteci değil, toplum cezalandırılıyor!’

BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Bitlis Basın Cemiyeti (BİBACEM) Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşanan ‘Çocuğun cinsel istismarı’ olayını haberleştirdiği için 10 ay hapis cezası alan Gazeteci Sinan Aygül’e verilen ceza kararını kınayan bir açıklama yayınladı. 

BİBACEM’den yapılan yazılı açıklama şöyle;

“Bitlis ili Tatvan ilçesinde 10 Temmuz 2019 günü yaşanan ve yaşlı bir adamın bir kız çocuğunu taciz ettiği olayı haberleştiren meslektaşımız Bitlis News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül hakkında ‘Gizliliği İhlal’ iddiasıyla dava açılmış ve açılan davanın ilk duruşmasında aynı gerekçeyle 10 ay ertelemesiz hapis cezası verilmiştir.

Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında çıkan mahkumiyet kararını doğru bulmuyoruz. Verilen bu karar ayrıca biz basın camiasını derinden üzmüştür. Yeri geldiğinde kamuoyunu en doğru şekilde bilgilendirmek için gecesini gündüzüne katan gazetecilere dönük verilen bu tür cezalar, sadece bir gazeteciyi cezalandırmak anlamına gelmiyor, gazeteciden haber bekleyen koca bir toplumu cezalandırmak anlamını da taşıyor aynı zamanda.

Olayı bir bütün olarak ele alıp değerlendirdiğimizde verilen cezanın yerinde bir ceza olmadığını açıkça görmekteyiz. Zira haber yapılan olayın kamuoyunu ilgilendiren bir konu olması ayrıca önem arz ederken, yapılan haber bırakın soruşturmaya halel getirmeyi aksine yürütülen soruşturmaya destek niteliğinde olmuştur.

Meslektaşımızın yapmış olduğu haberle hem kamuoyunu bilgilendirirken, hem ilgili adli ve idari mercileri harekete geçirerek soruşturma sürecine katkı sağladığına inanıyoruz. Meslektaşımız yaptığı haberde kamunun haber alma hakkını gözetmekle beraber aynı zamanda zanlının ve mağdurun kişilik haklarını ve özel hayatının gizliliğini de ihlal etmemiştir. Cezaya dayanak gösterilen ‘Görüntülerin ilk kez yayınlamış’ olması iddiası ise tamamen asılsız ve teknik dayanaktan yoksundur. Bu tür durumlarda delil takdiri uzman bilirkişi incelemesinden muhakkak geçmelidir, bunun neticesinde görüntünün ilk olarak meslektaşımız tarafından yayınlanmadı, sosyal medyada dolaşan görüntünün habercilik refleksi ve kamunun haber alma hakkına saygı gereği haberleştirildiği görülecekti. Ancak ne yazık ki birçok basın yayın organı tarafından haberleştirilen bu olayda sadece meslektaşımız Sinan Aygül’ün soruşturmaya maruz kalması ve ceza alması bizleri derinden üzmüştür.

Bu manada; Bitlis Basın Cemiyeti olarak adalete olan güvenimizin tam olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu vesile ile değerli meslektaşımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.