Öncelikle aşı nedir onu bilmemiz lazım hem beşeri hekimliğinde hem veteriner hekimlikte üstünde sıkla durulan bir konu aslında, bu kadar önemli olan bu aşının içinde ne var ve nasıl üretiliyor.

Aşı; İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.

Vücut bu şekliyle kendisine zarar verecek toksinleri tanır ve  buna karşı savunma mekanizmasını geliştirir. 

Bu sayede vücuda gerçek bir mikrop girdimi onu hemen tanır ve hemen immun sistemi uyarır ve gerçek bir savaşı başlatır .Böylelikle vücuda bağışıklık kazandırır.

Aşı nasıl etki eder?

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce canlıya ulaşıp onların bağışık kazanmaları sağlamak amacıyla verilir.

Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur.

Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Bu kadar önemli olan aşıyı kedimiz veya köpeğimizde nasıl uygulayabiliriz dediğinizi duyar gibiyim EVET başta da belirttiğim gibi öncelikle hayvanınızın sağlıklı olmasına dikkat edin çünkü hasta hayvana aşı uygulanmaz bunun sebebini de başta da arz ettiğim gibi vücuda biz zaten mikrobu yolluyoruz hasta olan hayvanın vücut direnci düşük olduğundan gerçek mikropla savaşamaz bu da onun vücut direncini iyice kırabılır istenmiyen sonuçlara sebebiyet verebilir. 

Aşı takvimi nasıl uygulanır?

Veteriner hekiminiz bu konuda size yardımcı olacaktır.

Her bölgenin her hayvanın aşı takvimi farklı olabiliyor .belli başlı aşıların yapılması pati dostlarımızı viral hastalıklardan koruyacaktır. O yüzden doğru takvim ve doğru aşılama yöntemi çok önem arz etmektedir. 

Özellikle sokaktan yeni sahiplendiğiniz bir dostunuzda yapacağınız ilk şey veteriner hekime muayene ettirmeniz genel durumunda bir sıkıntı görünmüyorsa iç dış parazit aşısını  yaptırmanızdır.

Bu hem sizin sağlığınız için hem de  onun  sağlığı  için  büyük önem arz etmektedir. Böylelikle ilk aşısını olan pati dostumuzun aşı takvimi bu şekilde başlamış olacaktır.

Aklınıza takılan sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz, daha ayrıntılı şekilde cevaplamaya çalışacağım…

Bir dahaki yazımızda buluşmak dileğiyle esenle kalın..

 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.